MUZEULUI  SATULUI – 85 DE ANI

10 – 17 MAI 2021

”Muzeul și Regalitatea”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 85 de ani. Pe 10 mai 1936, se inaugura oficial „Muzeului Satului Românesc”, în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialităților Bucureștiului precum și a elitei culturale din acea vreme din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti însuși.

Cu acest prilej, vă invităm în perioada 10-17 mai 2021să luați parte la  o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea acestei frumoase vârste pentru unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. Și pentru că anul acesta se împlinesc și  100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României, iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundației Culturale „Principele Carol” și din 29 septembrie 2020 i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, activitățile  dedicate celor 85 de ani de neîntreruptă activitate, se vor desfășura sub  titlul generic Muzeul și Regalitatea.

Cu această ocazie, vor fi deschise pentru public expozițiile Muzeul Satului și Regalitatea și Satul regal, ce vor cuprinde documente, fotografii, obiecte și costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului și Arhivelor Naționale ale României. Publicul va află astfel despre pasiunile Regelui Mihai I al României și despre cât de mult iubea Regina Maria costumul tradițional și îl promova purtându-l.

În cadrul celor șapte zile dedicate Muzeului, va fi organizată o masă rotundă, Muzeul Satului. Evocări, la care vor lua parte academicieni, istorici, oameni de cultură. Temele în dezbatere vor aborda istoria  începuturilor  Muzeului Satului, relația muzeului cu Casa Regală, rolul Fundației Culturale „Principele Carol” în realizarea muzeului.

În ziua de 10 Mai, vor fi acordate două  titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului” personalităților care au promovat și susținut valorile tradiționale și identitare romanești, d-nei acad. Georgeta Stoica și d-nei acad. Sabina Ispas.

În 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a donat  Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, casa bunicului său din satul Spermezeu, județul Bistrița Năsăud. Anul acesta, în cadrul Zilelor Muzeului și în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, casa va fi deschisă pentru public fiind inclusă în circuitul de vizitare al ,,Satului Nou – zona sud”.

În cele șapte zile, vor putea fi întâlnite în muzeu  ansambluri populare  care vin din satele de proveniență a caselor  transferate în 1936, cântăreți și artiști cunoscuți, meșteri populari etc. Veți avea ocazia să admirați și 10 mașini de epocă, de la 1936, expuse în curtea  Muzeului nostru de Țiriac Collection și Retromobil  Club România.  De asemenea, împreuna cu Romfilatelia, vom lansa Întreg poștal aniversar ,, Muzeul Satului -85 de ani (1936-2021).

Vă invităm să retrăim împreună atmosfera  perioadei interbelice alături de Asociația Tradiții Militare care va purta costume de epocă și va oferi informații despre armata română la 1936. De asemenea,  în ziua de 10 Mai, doamne și domnișoare în costume  de  la începutul secolului XX vor întâmpina oaspeții în speranța că vom reface, pe cât posibil, atmosfera anilor în care se năștea la Șosea Muzeul cel mai iubit al românilor. Costumele fac parte din colecția privată Adina Nanu  și colecția Muzeului TNB .

Nu uitați, în perioada 10-17 Mai, aveți întâlnire cu istoria în Muzeul –sat de la Șosea!