Summitul social al şefilor de stat şi de guvern din UE care se desfăşoară la Porto, în Portugalia

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au discutat la Porto, în Portugalia, un plan de acţiune pe zece ani privind drepturile sociale, care urmăreşte eliminarea riscului de sărăcie pentru 15 milioane de persoane, locuri de muncă pentru cel puţin 78% din populaţie şi pregătire profesională anuală pentru majoritatea lucrătorilor. La dezbateri au luat parte angajatori, sindicate şi reprezentanţi ai societăţii civile. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o corelare la nivel european, pentru ca oamenii să poată studia şi munci oriunde într-o piaţă unită. Reporterul RRA, Oana Bâlă, relatează.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a declarat că sistemele de educație din statele Uniunii Europene trebuie să fie interconectate mai mult cu piața muncii şi a subliniat nevoia flexibilității între statele Uniunii, astfel încât europenii să poată studia unde doresc și să aibă șansa să își găsească un loc de muncă bun.
Klaus Iohannis: Vreau ca România să aibă educație de calitate, să aibă flexibilitate, să ofere oamenilor o șansă bună și o bună conexiune cu piața muncii. Dar să fim realiști, avem o singură piață așa că piața muncii nu ar trebui definită ca o piață de muncă națională, ci ar trebui corelată cu o piață unică. Pentru a da copiilor, studenților, adulților europeni o șansă bună în viață, trebuie să fim flexibili nu numai cu sistemul de educație națională, ci trebuie să creștem flexibilitatea între statele noastre.
Reporter: După summitul social, liderii europeni s-au reunit în cadrul unei cine de lucru, unde au avut discuții aplicate despre pandemia de Covid-19, gestionarea acesteia și despre ieșirea din criza sanitară.
Realizator: A doua zi a summitului european este consacrată relaţiilor cu India, care este în acest moment focarul mondial al cazurilor de Covid.#HUN/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 mai