Preşedintele Republicii Moldova a depus de Ziua Victoriei flori la Memorialul Gloriei Militare

De Ziua Victoriei, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus flori la Flacăra Eternă de la Memorialul Gloriei Militare din Chișinău, în semn de recunoștință față de cei care şi-au pierdut viaţa în numele păcii.
În această dimineață am depus flori la Complexul Memorialul „Eternitatea” în memoria milioanelor de oameni care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial. Sacrificiul lor nu poate fi uitat. Acesta ne învață cât de prețioasă este pacea” – a scris preşedintele moldovean pe pagina sa de Facebook. Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de cei care au luptat și și-au dat viața pentru întoarcerea păcii în Europa în mai 1945. „Sute dintre ei aceştia erau concetățenii noștri, bunicii noștri, străbunicii noştri. Suntem datori să le păstrăm sacrificiul, să prețuim viața și să oferim poporului nostru șansa ca să-și trăiască anii cu speranță, pace și prosperitate” – a adăugat președintele Republicii Moldova. Conform unor diferite estimări, aproximativ 400.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au luptat în rândurile Armatei Roșii, faptele a 50.000 dintre aceștia fiind recompensate cu distincţii, iar 20 au primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice. Războiul a afectat aproape fiecare familie de Republica Moldova, prin urmare, în ciuda încercărilor actuale ale unor politicieni moldoveni de a revizui rezultatele, anual, de Ziua Victoriei, mii de oameni ies pe străzile Chișinăului pentru a participa la marşul „Regimentului Nemuritor”, care este condus, în mod tradițional, de fostul președinte moldovean, actual lider al celui mai mare partid din republică, Partidul Socialiștilor, Igor Dodon.
Iar în Transnistria, duminică, va avea loc o paradă militară, care va fi deschisă de legendarul tanc T-34. Din cauza situației epidemiologice dificile, s-au făcut unele ajustări la evenimentul „Regimentului nemuritor”, participanții acestuia urmând să iasă cu portretele veteranilor în curți, pe balcoane, „astfel încât apărătorii Patriei care nu au reuşit să trăiască până astăzi să privească din portretele lor spre Transnistria lor pașnică” – a declarat în discursul său liderul transnistrean, Vadim Krasnoselskii. https://tass.ru/obschestvo/11329973/ssirbu/dsirbu

www.tass.ru – 9 mai