Pilonul european de securitate trebuie să fie în conformitate cu dezvoltarea NATO (preşedintele Bulgariei)

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat, în cadrul Summitului Formatului Bucureşti (B9), desfăşurat în format videoconferinţă, că edificarea unui pilon european de securitate şi apărare trebuie să fie în conformitate cu dezvoltarea NATO. „Pentru a garanta o protecţie adecvată, este necesară creşterea independenţei tehnologice şi industriale, precum şi identificarea infrastructurilor critice naţionale”, a subliniat şeful statului bulgar.
În cursul forumului internaţional, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au făcut un schimb de opinii şi şi-au coordonat poziţiile cu privire la problemele NATO, înainte de desfăşurarea viitoarei reuniuni la nivel înalt a Alianţei de la Bruxelles, în luna iunie. Preşedintele SUA, Joe Biden, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au alăturat, de asemenea, dezbaterilor.
Şefii de stat şi de guvern şi-au reafirmat angajamentul comun pentru modernizarea forţelor lor de apărare, precum şi participarea activă la construirea unei arhitecturi de securitate care să garanteze stabilitatea strategică a continentului european.
Potrivit preşedintelui Radev, un domeniu important al activităţilor aliate continuă să fie angajamentul puternic cu partenerii din întreaga lume. „Regiunea Balcanilor de Vest are o importanţă deosebită pentru Bulgaria”, a subliniat şeful statului bulgar, menţionând rolul Alianţei în misiunile de gestionare a crizelor din Afganistan, Balcani, Orientul Mijlociu şi Marea Mediterană. „Provocările la adresa stabilităţii politice şi economice din regiune necesită aprofundarea dialogului, cooperarea practică şi asistenţa în consolidarea sustenabilităţii.
În momente extrem de importante pentru securitatea noastră, Alianţa a reuşit să îşi consolideze dimensiunea politică şi a demonstrat că în prezent securitatea nu este doar o capacitate militară, ci mult mai mult. De-a lungul istoriei sale, NATO şi-a dovedit întotdeauna eficacitatea şi forţa prin capacitatea sa de a-şi adapta viziunea strategică şi acţiunile practice necesare pentru a face faţă provocărilor actuale”, a adăugat şeful statului bulgar, amintind importanţa strategiei „NATO2030” pentru consolidarea rolului global al Alianţei şi adaptarea la noile provocări din următorul deceniu.
Participanţii la forum au convenit asupra faptului că politica „uşilor deschise” a NATO trebuie menţinută şi că ţările care aspiră la aderare trebuie să fie sprijinite pentru a îndeplini condiţiile necesare.
În timpul dezbaterilor la nivel înalt, a fost adoptată o declaraţie comună care conturează cadrul viitorului parteneriat al ţărilor din formatul B9 şi disponibilitatea acestora de a contribui la realizarea noii strategii „NATO2030”./ddaniela/sdm2
(www.bnr.bg – 11 mai)