Preşedintele Biden a comunicat premierului israelian că aşteaptă o dezescaladare clară a conflictului cu Hamas

Preşedintele Biden a spus premierului israelian, Benjamin Netanyahu, că se aşteaptă la o dezescaladare semnificativă miercuri, în direcţia unui acord de încetarea a focului în conflictul cu Hamas, din Fâşia Gaza. Aceasta reprezintă o creştere clară a presiunii exercitate de Statele Unite asupra Israelului. Până în acest moment, administraţia Biden a blocat orice declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU asupra conflictului, care a ajuns în a zecea zi a sa. În schimb, a încurajat eforturile de mediere din culise. Încă nu este vorba despre un apel pentru încetarea imediată a focului, dar cuvintele domnului Biden sunt mai puternice decât exprimarea anterioară a susţinerii pentru oprirea luptei. În acest timp, Israelul a continuat atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, deşi acestea au fost puţin mai slabe decât în zilele anterioare, în timp ce Hamas a lansat noi serii de rachete către Israel. Pe măsură ce temerile la nivel umanitar cresc, iar bilanţul morţilor urcă, atât autorităţile israeliene, cât şi Hamas calculează dacă lupta a atins obiectivele fiecărei părţi./aionita/aionescu

BBC SERVICIUL MONDIAL – 19 mai