Preşedintele Bulgariei doreşte „coridoare verzi” pentru turiştii din UE

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a desfăşurat discuţii, prin videconferinţă, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, şi prim-ministrul Maltei, Robert Abela. Printre problemele abordate s-au numărat teme de pe agenda UE, precum şi viitoarea reuniune extraordinară a Consiliului European din data de 24 şi 25 mai, la care Bulgaria va fi reprezentată de şeful statului.
În cadrul discuţiei, a fost ridicată problema privind facilitarea liberei circulaţii a cetăţenilor în interiorul UE, în ciuda situaţiei epidemice, prin aşa-numitul certificat verde digital. Preşedintele Radev a solicitat crearea de „coridoare verzi” pentru turiştii din ţările europene, ceea ce ar facilita foarte mult turismul, unul dintre cele mai afectate sectoare ale economice de criza coronavirusului.
Şeful statului bulgar a exprimat, de asemenea, disponibilitatea ţării sale de a dona vaccinuri împotriva COVID-19 vecinilor săi din Balcanii de Vest şi a subliniat necesitatea unor reguli, principii şi proceduri comune pentru astfel de donaţii.
De asemenea, Rumen Radev a afirmat că politicile climatice trebuie să fie durabile în timp şi să consolideze independenţa energetică a statelor membre individual şi a UE în ansamblu, menţionând eforturile Bulgariei, pentru ca tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic să ţină seama de aspectele sociale şi să evite pierderea competitivităţii economiei bulgare. „Când ne gândim la competitivitatea UE, nu trebuie să uităm că aceasta constă în competitivitatea fiecărui stat membru al Uniunii”, a concluzionat preşedintele bulgar./ddaniela/sdm2
(www.novinite.bg – 21 mai)