Arestarea jurnalistului belarus Raman Pratasevici stârnește reacţii internaţionale

Statele Unite solicită eliberarea de îndată a jurnalistului Raman Pratasevici, cel care a fost arestat duminică de către autorităţile din Minsk, după ce avionul companiei Ryanair în care acesta călătorea a fost deturnat şi forțat să aterizeze în capitala Belarus – scrie Bloomberg.

Ministrul de externe american, Antony Blinken a condamnat ferm deturnarea cursei şi arestarea lui Pratasevici, cel care a fost redactorul şef al canalului Telegram, numit NEXTA. Pratasevici este considerat în Belarus extremist pentru că a publicat materiale critice la adresa regimului Lukaşenko. Blinken a declarat că Statele Unite vor da un răspuns la acest act al autorităţilor din Minsk şi în acest scop își vor coordona paşii cu aliaţii săi din Uniunea Europeană, printre care cu Grecia şi Lituania.

După cum am scris avionul companiei Ryanair care făcea o cursă regulată de la Atena la Vilnius, a efectuat duminică o escală neprogramată la Minsk. Autorităţile din Belarus au anunţat că avionul a trebuit să aterizeze din cauza unei bombe ascunse în aeronavă. Opoziţia însă crede că motivul real al deturnării avionului a fost unul politic. Oficial s-a declarat că avionul a trebuit să aterizeze pentru că piloţii au anunţat că la bord ar exista o bombă. Din acest motiv un avion de vânătoare MIG-29 a fost alertat ca să însoţească cursa de pasageri la aeroportul din Minsk. Canalul Telegram Pul Pergovo, apropiat de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, a anunţat că preşedintele Alexandr Lukaşenko a dat ordin pentru obligarea aeronavei la aterizare din cauza presupusului aparat exploziv de la bord. Presa locală a scris că şeful statului a vrut ca în acest mod să salveze Europa de un atac terorist.

Avionul a fost examinat, însă nu s-a găsit nicio bombă, în schimb jurnalistul de 26 de ani, Raman Pratasevici a fost arestat – scrie NEXTA, adăugând că fostul redactor şef poate să primească o condamnare de până la 15 ani închisoare pentru terorism.

Fosta contracandidată al lui Lukaşenko la alegerile de anul trecut, considerată fraudată de către comunitatea internaţională, Svetlana Tihanovskaia, cea care trăieşte în exil în Lituania a solicitat pe Twitter eliberarea lui Pratasevici, o anchetă a Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) şi aplicarea de sancţiuni împotriva Belarus.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda de asemenea a solicitat eliberarea imediată a opozantului regimului Lukaşenko şi lăsarea acestuia să-şi continue călătoria către Lituania. Nauseda a susţinut că avionul comercial a fost forţat să aterizeze în Belarus. Potrivit opiniei preşedintelui, comunitatea internaţională trebuie să reacţioneze imediat pentru ca un astfel de caz să nu se mai repete, adugând că incidentul va fi discutat la summitul UE programat pentru luni.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki a declarat pe pagina sa de Twitter că la summitul UE de astăzi se va adresa preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel cu rugămintea să includă pe ordinea de zi discutarea cazului şi adoptarea unei hotărâri privind aplicarea de noi sancţiuni împotriva guvernului Belarus. Potrivit lui Morawiecki acest caz nu poate fi calificat altfel decât terorism de stat şi nu poate rămâne fără sancţiuni.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a considerat incidentul ca total inacceptabil, Austria şi Germania au solicitat explicaţii imediate de la Minsk pentru acest caz. Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian de asemenea a apreciat că cele întâmplate sunt inacceptabile şi a solicitat un răspuns şi ca statele membre UE sa dea dovadă de unitate.

Ministerul de externe al Greciei a calificat cele întâmplate duminică drept „deturnare statală” a avionului şi a condamnat arestarea lui Pratasevici, cel care a participat în Grecia la conferinţa numită Forum Delfi, ca membru al delegaţiei opoziţiei belaruse. Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab a avertizat că arestarea opozantului regimului belarus va avea consecinţe grave pentru conducerea ţării.

Curtea Supremă din Belarus în anul 2020 a declarat ca extremist canalul Telegram, NEXTA. Fondatorul canalului, Stepan Pucila şi redactorul şef Raman Pratasevici au fost puşi de către serviciile secrete belaruse pe lista persoanelor care pot avea legături cu terorismul şi a solicitat urmărirea lor internaţională. În luna februarie, Belarus a solicitat Poloniei extrădarea lui Pucila şi Pratasevici unde se refugiaseră. Cei doi sunt acuzaţi de organizarea demonstraţiilor violente.

Székely Ervin, RADOR