Maratonul de vaccinare anti-COVID-19 de la București continuă non stop până luni dimineață

Maratonul de vaccinare anti-COVID-19 de la București continuă non stop până luni dimineață, la Sala Palatului și la Biblioteca Națională.

Este vorba despre cea de-a doua ediție la care cei peste 20.000 de oameni care au făcut prima doză în urmă cu trei săptămâni sunt așteptați pentru rapel, însă sunt bineveniți și cei care nu s-au vaccinat până acum. Ȋn această după-amiază se ajunsese la aproape 9.000 de persoane care au făcut a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech şi erau 1500 nou vaccinați.

Unul dintre reprezentanții organizatorilor, doctorul Simona Răuță, prorector al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din Capitală, dă asigurări că vaccinurile disponibile oferă un grad ridicat de protecție și față de numeroasele mutații ale coronavirusului identificate în ultima perioadă.

Simona Răuţă: Cei vaccinați complet faci foarte rar infecții simptomatice. Dacă le fac, le fac în forme ușoare și cu concentratii mici de virus, ceea ce e important pentru transmiterea ulterioară; că fac foarte rar infecții asimptomatice și iarăși riscul de a transmite în comunitate este din ce în ce mai scăzut şi că fac extraordinar de rar infecții severe.

Şi aceste date vin în contextul în care, la nivel global, circulă o serie de variante virale cu contagiozitate mult mai mare care stârnesc îngrijorare și totuși aceste vaccinuri protejează împotriva variantelor circulante, chiar dacă eficacitatea lor este mai mică față de unele dintre aceste variante și mă refer În special la varianta din Africa de Sud, pentru că aceasta este cea care pune probleme acum. Celelalte variante sunt neutralizate eficient, aproape la fel de eficient ca variantele inițiale./csimion/schelaru

RADIO ROMȂNIA ACTUALITĂŢI – 29 mai