Protest la Bruxelles, împotriva restricţiilor de pandemie

Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, în parcul La Cambre din Bruxelles, la o petrecere şi un marş de protest, menite să încalce restricţiile instituite pe fondul pandemiei de COVID-19.

Ulterior, participanţii, care au avut altercaţii minore cu forţele de ordine, s-au îndreptat către sediul Uniunii Europene, protestând împotriva măsurilor de siguranţă impuse din cauza pandemiei şi îndemnând europenii să îşi revendice libertatea. Marşul a fost dispersat la începutul serii.

Demonstraţia în masă a avut loc după petreceri similare antilockdown, în primăvara anului 2021, când poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi la tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea, numeroase persoane fiind arestate şi rănite. Belgia a fost afectată grav de COVID-19, înregistrând aproape 25.000 de decese, la o populaţie mai mică de 12 milioane de locuitori.

Tot sâmbătă, aproximativ 1.000 de medici şi lucrători medicali au luat parte la un protest autorizat în capitala Belgiei, pentru a cere un sprijin financiar mai mare şi suplimentarea personalului din spitale./mbrotacel/schelaru

www.euronews.com – 30 mai