Reuniune în format virtual a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO

Realizator: Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre ale NATO s-au reunit în format virtual, într-o şedinţă coordonată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Acesta a precizat că întâlnirea de astăzi a avut ca scop pregătirea summitului organizaţiei programat pentru 14 iunie:
Jens Stoltenberg: Am discutat o serie de teme, precum Afganistan, Belarus, Rusia sau China, dar şi nevoia NATO de a se adapta unei noi ere în care competiţia globală este în creştere. Ne confruntăm cu un număr de provocări la adresa securităţii noastre, pe care trebuie să le abordăm împreună, pentru că nicio ţară şi niciun continent nu le poate face faţă solitar. În acest context, miniştrii au abordat agenda NATO 2030 cu privire la modul de adaptare continuă a Alianţei în viitor.
Realizator: La reuniunea de astăzi, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, a reafirmat angajamentul României referitor la asigurarea partajării echitabile a responsabilităţilor, cu evidenţierea depăşirii în 2021 într-un context dificil determinat de pandemia de COVID-19 a parametrilor procedurali stabiliţi la nivel aliat, în privinţa alocărilor financiare pentru apărare. La rândul său, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a evidenţiat că este nevoie de creşterea rolului NATO în domeniul rezilienţei şi a menţionat în context deschiderea ieri, la Bucureşti, a Centrului Euroatlantic pentru Rezilienţă, iniţiativă de importanţă strategică a României./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iunie)