Japonezii nu vor Olimpiadă în ţara lor

Potrivit celui mai recent sondaj dat publicităţii, 80% dintre japonezi nu agreează organizarea Jocurilor Olimpice care vor începe peste o lună la Tokio. Motivul principal este pandemia de coronavirus, dar există și persoane care cred că prin organizarea evenimentului sportiv conducerea ţării vrea să distragă atenţia de la efectele întârziate ale catastrofei de la centrala nucleară din Fukuşima. Un politician a lansat o petiţie on-line împotriva organizării jocurilor, ceea ce este o raritate în Japonia.

Iniţiativa lui Kenji Utsunomiya s-a bucurat de susţinere. În două zile 200.000 de oameni au semnat petiţia, iar numărul lor între timp s-a dublat, ceea ce este un fapt fără precedent – scrie Deutsche Welle.

Potrivit planurilor originale, Olimpiada precum şi Paralimpia trebuiau să fie organizate în anul 2020, dar s-au amânat din cauza pandemiei. Oamenii sunt însă şi acum sceptici în ceea ce priveşte posibilitatea organizării unui eveniment sportiv de aşa amploare şi totodată să se asigure protejarea de COVID – 19 a voluntarilor, sportivilor, oficialilor şi spectatorilor. Este de menţionat că în Japonia până acum doar 2% din populaţia a primit vaccinul împotriva COVID – 19. Deputaţi ai Opoziţiei l-au criticat aspru luni în parlament pe prim-ministrul Yoshihide Suga şi pe miniştrii guvernului său pentru că, în ciuda îngrijorărilor, forţează organizarea jocurilor. Între timp popularitatea guvernului japonez a scăzut la 37%.

Zilele acestea un membru al Comitetului Olimpic Japonez s-a sinucis aruncându-se în faţa metroului. Nu se ştie dacă acest caz are legătură sau nu cu disputele publice legate de organizarea Olimpiadei.

Székely Ervin, RADOR