PORTRET: Demis Roussos – 75 de ani de la naştere

Marţi, 15 iunie, se împlinesc 75 de ani de la naşterea cântăreţului grec Demis Roussos, un muzician cu peste 60 milioane de albume vândute în întreaga carieră şi peste 100 de discuri de aur, platină şi diamant obţinute.


de Răzvan Moceanu

Artemios Ventouris-Roussos, pe numele său real, s-a născut în Egipt, la Alexandria, la 15 iunie 1946, din părinţi greci expatriaţi, tatăl său, Yorgos, fiind un inginer de origine greacă, iar mama sa, Nelly Mazloum, o egipteancă cu rădăcini italiene, devenită grecoaică prin căsătorie.

Încă din fragedă copilărie, tatăl său i-a cumpărat o chitară, l-a învăţat să cânte şi l-a încurajat să se perfecţioneze la acest instrument.

La vârsta de 5 ani va cânta în corul unei biserici egiptene, apoi, când a împlinit 10 ani, devine interesat de jazz şi începe să studieze muzica la trompetă.

AFP PHOTO (Photo by – / AFP)

La începutul anilor 1960, în timpul crizei de la Canalul Suez, în care şi-a pierdut întreaga avere, familia a decis să se întoarcă în patria natală a tatălui, unde tânărul Roussos, se angajează ca muzician de cabaret şi învaţă să cânte la chitară şi la pian.

Prima sa formaţie a fost „The Idols” unde cântă la chitară bas, fiind apoi, pentru scurtă vreme, component al trupei ”We Five”.

Roussos a atins pentru prima dată succesul ca vocalist și basist al formației Aphrodite’s Child, în care a fost coleg cu Lucas Sideras şi Vangelis. Împreună au înregistrat cântece precum „Rain and Tears”, „Marie Jolie” și „It’s Five a Clock”, iar la începutul anilor ’70 au lansat albumul conceptual 666.

În anul 1969, trupa s-a destrămat, iar Roussos și-a investit energiile în propria carieră solo. În timp ce primul său album intitulat „On the Greek Side of My Mind”, a fost un proiect necomercial, Demis Roussos s-a orientat mai târziu spre genul șlagăr, lansând hituri, în mai multe limbi, precum „Forever And Ever”, „Goodbye, My Love, Goodbye”, „My Friend the Wind”, „This Time It Isn’t Au revoir”, „Happy To Be On An Island In The Sun”, „My Reason”, „Velvet Mornings”, „From Souvenir To Souvenir”.

În anul 1978, cântăreţul s-a retras de pe scenă şi s-a dedicat familiei.

În 1982 a fost coautor al cărţii „A Question of Weight” împreună cu prietena sa Veronique Skawinska, în care povestea cu sinceritate despre lupta sa dusă împotriva obezităţii şi despre cum l-au afectat stările de depresie ce deveniseră tot mai frecvente.

În anul 1985, el a lansat albumul „The story of Demis Roussos”, după ce, la 14 iunie, în acel an, avionul TWA în care călătorea a fost deturnat de terorişti, care l-au ţinut captiv în Beirut. De atunci, el a militat prin muzica sa pentru pace în lume şi pentru protejarea mediului înconjurător.

În 1986, aflat într-un turneu de trei săptămâni în URSS, a fost invitat, alături de importanți oameni de știință, scriitori și cântăreți să asiste la forumul pentru pace și dezarmare din Moscova, din februarie 1987.

Printre cele mai bine primite albume ale sale din această perioadă s-au numărat ”Voice and Vision” (1989) și ”Immortel” (1995).

Recunoaşterea valorii sale a venit şi din partea criticilor, după ce artistul a cântat în mai multe limbi străine, şi a obţinut locul 1 în Japonia cu „The Roussos Phenomenon Ep” şi discul de aur în America pentru albumul „Demis” (2009).

De-a lungul carierei, cântăreţul a primit peste 100 de discuri de aur, platină şi diamant.

Cu un timbru special al vocii, şarmant şi impunător, cu o carieră impresionantă de aproape cinci decenii, Demis Roussos a reuşit să cucerească inimile fanilor de pe toate continentele, iar vocea sa inegalabilă a convins milioane de oameni să îi cumpere discurile.

A susţinut numeroase concerte şi în România, iar legătura lui Demis cu ţara noastră a fost una cu totul specială, el fiind căsătorit, timp de 10 ani, cu o româncă, pe nume Pamela Raţiu.

AFP PHOTO (Photo by STF / AFP)

Roussos a declarat în mai multe rânduri că printre compozitorii săi favoriți se află Mozart și Sting.

Albumele sale s-au vândut în peste 60 milioane de copii, Demis câştigând de-a lungul carierei peste 100 de discuri de aur, platină şi diamant.


AFP PHOTO STEPHANE DE SAKUTIN (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

În septembrie 2013, el a fost menţionat pe prima pagină a ziarelor, într-una din ultimele sale apariții publice, când a primit distincția de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare din mâinile ambasadorului Franței. Demis Roussos, îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, cu cravată înflorată și cămașă și ochelari de soare de culoare mov, a fost înconjurat de familia sa cu această ocazie, dar problemele de sănătate l-au obligat să rămână așezat pe parcursul ceremoniei.

În aprilie 2014, Demis Roussos, a fost diagnosticat cu cancer la stomac, boală descoperită în stadiu avansat, însă familia a decis să-i ascundă cântăreţului adevărul, pe parcursul şedinţelor de chimioterapie apropiaţii săi minimizând gravitatea bolii, spunându-i că sunt doar mici celule canceroase ce urmau să fie eliminate.

El a murit la 25 ianuarie 2015, în spital, la Atena, Grecia, la vârsta de 68 de ani, fiind înhumat în Primul Cimitir al Atenei, unul dintre cele mai vaste şi mai vechi din oraş, în care sunt îngropate numeroase personalităţi ale Greciei.