Prin deciziile luate la summit NATO, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată (președintele Klaus Iohannis)

Rusia și, în premieră, China sunt în fruntea listei de preocupări pentru NATO, alături de noile amenințări în spațiu, atacurile cibernetice, terorism și ascensiunea regimurilor totalitare. Summitul de la Bruxelles s-a încheiat cu o declarație de 45 de pagini, în care aliații și trasează liniile roșii de securitate. Rusia rămâne principala sursă de îngrijorare, iar președintele Klaus Iohannis s-a arătat mulțumit că NATO își consolidează flancul de est. Trimisul RRA, Oana Bâlă, relatează.
Reporter: Oana Bâlă – Prin deciziile luate la summit NATO, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată, a declarat președintele Klaus Iohannis și a precizat că țara noastră și-a atins obiectivele majore fixate pentru această reuniune.
Klaus Iohannis: Am evidenţia necesitatea ca procesul de consolidare a posturii Alianței de descurajare și apărare să vizeze cu precădere flancul estic ca întreg, în mod coerent, cu atenție specială pentru evoluțiile de securitate de la Marea Neagră. Alianța trebuie să dispună de forțele, structurile și capabilitățile necesare pentru a răspunde eficient amenințărilor cu care ne confruntăm în regiune.
Reporter: Pe de altă parte, șeful statului a anunțat că l-a invitat pe președintele american, Joe Biden, în România pentru a continua discuțiile începute în 2015, când acesta a venit în țara noastră în calitate de vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii. Președintele Klaus Iohannis i-a mai spus omologului american că dorește întărirea parteneriatului strategic dintre cele două țări. Într-o altă discuție cu președintele Joe Biden, la care a participat și președintele polonez, Andrzej Duda, liderul de la Casa Albă a dat asigurări că se implică foarte mult pentru a sprijini România și Polonia pe flancul estic al NATO.#HUN/denisse

RRA – 15 iunie