Şedinţa de guvern şi subiectele de pe ordinea de zi

Aprobarea contractului cadru privind condițiile acordării asistenței medicale este singurul punct pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi.

Proiectul urmărește să susțină creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriu și reducerea internărilor nejustificate care ar putea fi tratate în condiții de siguranță și în ambulatoriu sau de către medicii de familie.

Reporter: Cătălina Crețu – Documentul introduce, între altele, noi servicii acordate în asistența medicală primară și în ambulatoriul de specialitate, respectiv consultațiile acordate la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice, terapii psihiatrice și servicii conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped.

Proiectul prevede că pacienții pot să ridice medicamentele prescrise de la orice farmacie, indiferent dacă aceasta are sau nu contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate ca și medicul, cu anumite excepții.

Documentul propune de asemenea ca medicii nou veniți într-o localitate din mediul rural, unde asigurarea asistenței medicale este deficitară, să rămână în contract cu Casa de Asigurări, chiar dacă după primele 6 luni de funcționare a cabinetului, nu au reușit să înscrie pe lista proprie numărul minim de persoane asigurate.

Pentru spitale de specialitate care tratează cazuri acute, proiectul prevede obligativitatea asigurării continuității activității medicale prin cel puțin o linie de gardă la sediul unității sanitare./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iunie