A treia zi de emoții la BAC

Astăzi, 30 iunie, a avut loc ultima probă a examenului de Bacalaureat. Absolvenții claselor a XII-a au susținut astăzi proba la alegere specifică profilului. Absolvenții profilului uman pot susține probe la discipline precum: logică și argumentare, psihologie, sociologie, economie, geografie sau filosofie, iar absolvenții profilului real la: fizică, chimie, biologie sau informatică.

Candidații au avut de rezolvat tot câte trei subiecte, similar cu probele obligatorii susținute. Acestea sunt notate cu 30 de puncte fiecare. Primul subiect are cerințe sub forma unor grile, iar următoarele două necesită o rezolvare detaliată.

Elevii spun că au avut emoții mai mari, ieri, când au susținut proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, în funcție de specializare. Nu toți elevii au fost încântați de eseul despre Evul Mediu primit la istorie. La prima probă a examenului de Bacalaureat, la Limba și Literatura Română, la subiectul al treilea, elevii au primit același subiect ca la simulare: nuvela, ceea ce a adus câteva nemulțumiri în rândul unor elevi.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat faptul că anul acesta subiectele vor fi adaptate după programa redusă, fără capcane și vor avea o dificultate medie. Acesta totodată, a reamintit candidaților că încercarea de fraudare a examenului de Bacalaureat duce la eliminare și la susținerea acestuia abia peste două sesiuni. Până acum au fost eliminați 63 de elevi.

Examenul de Bacalaureat continuă mâine cu proba la limba maternă, unde este cazul.

Anul acesta sunt înscriși la Bacalaureat peste 133.000 de candidați. Dintre aceștia, peste 114.000 sunt candidați din promoția curentă, însemnând un procent de 77% din totalul absolvenților anului 2021. Aproape 20.000 sunt candidați din promoțiile anterioare.

Rezultatele înainte de contestație vor fi afișate pe data de 5 iulie, până în ora 12:00. Candidații vor avea doar o zi la dispoziție pentru depunerea contestațiilor. Acestea se pot trimite inclusiv online. Rezultatele finale vor fi afișate pe 9 iulie. Elevii își vor putea vedea notele la fel ca anul trecut, cu ajutorul codului unic, primit în prima zi a examenului.

Autor: Ioana-Cristina Şogodel