Revista presei internaționale – 1 iulie

Slovenia preia de la Portugalia președinția rotativă a Uniunii Europene, anunță presa internațională. Prioritățile președinției slovene includ planurile de reziliență, recuperarea bazată pe tranziția verde și digitală, o uniune autonomă strategic, Conferința pentru viitorul Europei, modul de viață european, statul de drept și criterii egale pentru toți și o uniune credibilă și sigură capabilă de asigurând protecție și stabilitate în vecinătatea sa, detaliază The Slovenia Times. De asemenea, unul dintre evenimentele cheie din timpul președinției slovene va fi summit-ul UE-Balcanii de Vest, din 6 octombrie, care vizează progrese în negocierile de aderare la UE ale Macedoniei de Nord și Albaniei, adaugă ziarul sloven. Președinția slovenă se va ocupa de aproximativ 150 de dosare, având în program 45 de întâlniri la nivel ministerial sau superior, în plus față de aproximativ 1.600 de întâlniri de lucru, majoritatea la Bruxelles, scrie The Slovenia Times. Această președinție rotativă a Consiliului UE vine pe fondul recuperării dureroase post-COVID, a procesului blocat de extindere a UE și a îngrijorărilor că rolul la cârma UE ar putea fi folosit de guvernul sloven pentru a obstrucționa în continuare libertățile mass-media în țară, menționează Associated Press. Premierul sloven este în centrul atenției din cauza disputelor sale cu Bruxelles-ul, a alianței cu liderul populist maghiar Viktor Orban și a politicilor sale din ce în ce mai autocratice, completează The Independent.
Pe fondul campaniilor de vaccinare inegale și a amenințării variantei Delta a virusului, UE speră să relansezse turismul greu afectat de pandemie cu ajutorul certificatului sanitar pentru călătorii, notează La Libre Belgique. Totuși, principalii reprezentanți ai sectorului aerian și-au exprimat regretul pentru strategiile naționale disparate de aplicare a certificatului sanitar, avertizând asupra unor riscuri de disfuncționalitate, scrie Le Vif. O scrisoare comună a grupurilor comerciale din domeniul aviatic exprimă temerile acestora că diferitele abordări adoptate de țările membre pentru a implementa certificatul ar putea genera cozi lungi de pasageri și timpi mari de așteptare în aeroporturi, adaugă USA Today. Colapsul legat de pandemie în turismul internațional ar putea costa economia globală până la 4 trilioane de dolari pentru anii 2020 și 2021, potrivit unui nou raport al Națiunilor Unite, citat de Forbes. Pierderile estimate au fost cauzate de impactul direct al Covid-19 asupra turismului, precum și de efectele sale negative asupra altor sectoare strâns legate de acesta, scăderea accentuată a sosirilor internaționale ducând la o pierdere de 2,4 trilioane de dolari în 2020. Raportul ONU avertizează că o pierdere similară ar putea avea loc în acest an, recuperarea depinzând în mare măsură de inocularea vaccinurilor anti-Covid-19 la nivel global, subliniază Forbes.
Comisia Europeană a identificat cinci tratamente promițătoare anti-Covid-19, terapii care ar putea fi disponibile în curând în întreaga UE, anunță La Stampa. Cele cinci produse ar putea fi aprobate până în octombrie și, până la aceeași dată, Comisia va dezvolta un portofoliu de cel puțin 10 terapii potențiale, stabilite în baza criteriilor obiective și științifice, convenite cu statele membre, detaliază ziarul italian. În același timp, un studiu publicat de Institutul Pasteur din Paris arată că o persoană nevaccinată presupune de 12 ori mai multe riscuri de transmitere a SARS-CoV-2 decât o persoană vaccinată, relatează Ouest-France. Alte date ale studiului scot în evidenţă scăderea semnificativă a contaminărilor atunci când campaniile de vaccinare sunt eficiente, consemnează Le Figaro.
Zeci de decese subite și spitalizări în creștere sunt efecte ale valului de căldură record care sufocă zone întinse din SUA și din Canada, relatează The New York Times. Președintele american Joe Biden a subliniat că la originea asocierii periculoase dintre căldura extremă și seceta prelungită stă încălzirea globală, insistând asupra faptului că nu este momentul unor dezbateri partizane, într-o aluzie la atitudinea climato-sceptică a republicanilor, scrie ziarul american. Căldură extremă și cererea masivă de energie din Nord-Vestul Pacificului ar putea dovedi previziunile cumplite cu privire la o vară deosebit de fierbinte, care pune presiune pe companiile energetice, opinează revista Time. Pe termen lung, companiile energetice ar trebui să înceapă să utilizeze centrale cu hidrogen pentru a furniza energie suplimentară în perioadele critice, fără a recurge la combustibili fosili, însă majoritatea unor asemenea proiecte se află încă într-o etapă pilot, scrie Time.

(Cristina Zaharia – RADOR)