Ucrainenii şi ruşii nu sunt un singur popor – susţine preşedintele Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ucrainenii și rușii nu sunt un singur popor, deși au multe în comun. Potrivit lui Zelenski, cele două popoare au în comun o parte a istoriei, a memoriei şi a vecinătăţii, au rude, o victorie comună asupra fascismului, precum și tragedii comune, dar ucrainenii și rușii, cu siguranță, nu formează un singur popor.

Zelenski a reacţionat, astfel, la o declaraţie a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit căreia „ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor”. „Haideți să punem, în cele din urmă, punctul pe ‘i’. În mod sigur, nu suntem un singur popor” – a subliniat Zelenski. Potrivit acestuia, „dacă ucrainenii și rușii ar fi un singur popor, atunci, la Moscova, cel mai probabil, ar fi în circulaţie hrivna (moneda naţională ucraineană, n.r.) și un drapel galben-albastru ar flutura deasupra Dumei de Stat”.

Preşedintele ucrainean a admis, totuşi, că, în viitor, ar putea exista ceva în comun între Ucraina şi Rusia, „dacă încă nu este prea târziu pentru a opri diviziunea totală dintre cele două țări”. „Chiar ar trebui să avem un singur scop: să punem capăt războiului din Donbas, iar Ucrainei să-i fie returnate teritoriile. Și încă un lucru: este imposibil să vorbeşti despre ‘un singur popor’ și, în acelaşi timp, să ne ocupi în mod deschis teritoriile și să continui masacrul din Donbas. Acest lucru este evident” – a afirmat Volodimir Zelenski. /sdan/gpodea

www.rbc.ua – 1 iulie