Benjamin Netanyahu cere Ministerului israelian al Sănătăţii să pregătească vaccinarea cu a treia doză a persoanelor vulnerabile

Fostul premier israelian, Benjamin Netanyahu, aflat în prezent în opoziţie, cere Ministerului Sănătăţii să se pregătească pentru vaccinarea cu a treia doză a persoanelor vulnerabile.

Israelul, una dintre ţările cu cele mai eficiente campanii de vaccinare, se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri noi şi există temeri că din toamnă, ţara ar putea să fie afectată de un al patrulea val al pandemiei, în condiţiile în care varianta Delta a coronavirusului se răspândeşte rapid.

Reporter: Liderul Partidului Likud, Benjamin Netanyahu, fost premier, i-a cerut ministrului sănătății, Nitzan Horowitz, să înceapă din luna august vaccinarea cu a treia doză a persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere în Israel. Populația din această categorie de vârstă ar trebui vaccinată cu a treia doză până la sfârșitul lunii septembrie. Prețul întârzierii ar putea fi fatal, avertizează Netanyahu. În prezent se înregistrează peste 300 de teste pozitive zilnic. Autoritățile sunt preocupate de reapariția epidemiei în țară și iau în considerare măsuri de prevenire în vederea limitării morbidității.

Experţi din domeniul sănătății publice au vorbit despre posibilitatea apariției celui de-al patrulea val, din cauza variantei Delta a coronavirusului. Sunt expuse în special persoanele nevaccinate, dar și persoanele în vârstă, deja inoculate. Efectul protector al vaccinului la vârstnici se diminuează rapid. Potrivit biologului Eran Segal, de la Institutul Weissmann, varianta Delta provoacă multe îmbolnăviri și mai puține cazuri grave. În prezent, această variantă este cauza a 90% din contaminările din Israel./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iulie