Ultima vizită de cancelar a Angelei Merkel în Marea Britanie

Angela Merkel a fost primită aseară de Regina Elisabeta a II-a în ultima sa vizită de cancelar german în Marea Britanie. Doamna Merkel îşi încheie mandatul în toamnă, după 16 ani de guvernare. Ea s-a întâlnit în cursul zilei cu premierul Boris Johnson, cu care a discutat despre pandemie, comerţ şi relaţiile post-Brexit. Aura Neag relatează de la Londra
Reporter: După ani de zile, dominaţi de tensiunile Brexit, doamna Merkel a declarat că este timpul pentru un nou capitol în relaţia bilaterală și a vorbit de un tratat al prieteniei.
Angela Merkel: Îmi doresc să colaborăm în multe domenii, în domeniul energiei, tehnologiei și culturii, şi îmi doresc să existe contracte între tinerii din ambele țări.
Reporter: Pe agendă s-a aflat și Brexitul și mai ales protocolul privind Irlanda de Nord, negociat și semnat de Boris Johnson. Guvernul de la Londra susține acum că protocolul trebuie regândit.
Boris Johnson: Rămân multe probleme care trebuie rezolvate. Este incredibil că 20% din toate controalele pentru produse din carne din Uniunea Europeană au loc în Irlanda de Nord. Sunt convins însă, așa cum spune și Angela, că, cu înțelegere și răbdare, putem rezolva aceste probleme.
Reporter: În ceea ce privește pandemia, cancelarul german a fost de acord, în cele din urmă, ca britanicii care sunt complet imunizați să aibă acces în țările Uniunii Europene fără să fi nevoiţi să intre în carantină. Doamna Merkel a criticat însă din nou decizia de a permite ca zeci de mii de spectatori britanici să meargă la meciurile de fotbal din cadrul EURO 2020, din cauza numărului mare de infectări cu tulpina Delta din Marea Britanie./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie