Reacţii ale politicienilor după ce Comisia de la Veneția a transmis României că este oportună desființarea SIIJ

Realizator: Politicieni de la putere și din opoziție au reacționat după ce Comisia de la Veneția a transmis României că este oportună desființarea Secției de Investigare a Magistraților.
Reporter: Amalia Bojescu – USR PLUS consideră că avizul Comisiei de la Veneția nu este surprinzător, întrucât înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost criticată de la bun început de toate instituțiile europene. Competențele de corupție trebuie să revină la DNA, iar amendamentele la lege trebuie eliminate – susține USR PLUS – care speră că proiectul ministrului justiției, Stelian Ion, să fie adoptat cât mai curând în legislativ.
Răspunsul Comisiei de la Veneția confirmă că demersul liberalilor privind eliminarea super imunităților pentru magistrați a fost unul corect – spune și președinta Comisiei juridice din Senat, liberala Iulia Scântei. Ea face apel la colegii de coaliție ca în cel mai scurt timp să găsească un punct de vedere comun, astfel încât toate recomandările Comisiei să fie incluse în proiectul privind desființarea Secției Speciale.
PSD își menține poziția de a se opune oricărei modificări a legilor justiției în absența unui larg cosens între magistrați cu privire la protecția judecătorilor față de presiunea și abuzurile de orice fel. Purtătorul de cuvânt, Radu Oprea, spune că PSD va milita ca poziția magistraților să fie respectată.
În perioada următoare la Senat este așteptată o sesiune extraordinară pentru a fi dezbătut și votat decizional acest proiect de lege. Camera Deputaților a votat încă din luna martie pentru desființarea Secției speciale, cu un amendament formulat de UDMR, potrivit căruia magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu acordul CSM./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 iulie)