Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Patriarhul Daniel cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan

„România modernă a fost creată şi s-a consolidat pe valori precum libertatea religioasă, caritatea, respectul pentru diversitatea tradiţiilor şi preţuirea reciprocă”, a spus astăzi preşedintele Klaus Iohannis la ceremonia în timpul căreia l-a decorat pe Patriarhul Daniel, al Bisericii Ortodoxe Române, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, o ceremonie organizată în ziua în care Patriarhul a împlinit 70 de ani. Oana Bâlă relatează.

Reporter: Președintele Klaus Iohannis a amintit că Biserica Ortodoxă Română a fost mereu activă în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre state și culte.
Klaus Iohannis: Aţi adus o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice. Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre culte, precum și dintre acestea și autoritățile statului.

Reporter: La rândul său, Patriarhul Daniel a afirmat că primește decorația ca o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi a precizat că, așa cum prevede legea, cultele sunt în parteneriat cu statul român.
Patriarhul Daniel: Noi considerăm că libertatea pe care o avem, la nivelul manifestării credinței noastre religioase, este o libertate pentru cooperare, pentru coresponsabilitate, pentru armonie și pace între toți cetățenii României și între românii de pretutindeni.
Reporter: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, care i-a fost conferit astăzi Patriarhului Daniel, este cea mai înaltă distincție a statului român./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iulie