Termocentrala Mintia şi-a încetat activiatea

Termocentrala Mintia şi-a încetat activiatea după aproape 52 de ani de funcţionare. Cei peste 600 de angajaţi au fost concediaţi colectiv.

Azi-noapte a fost ultimul schimb, iar după încheierea acestuia, mai mulţi lucrători au rămas în curtea unităţii.

Reporter: Termocentrala Mintia nu mai funcționa din luna martie, din lipsa cărbunelui, pentru că cele patru exploatări miniere din Valea Jiului nu puteau produce suficientă huilă. Printr-o companie externă urmau să fie angajate aproximativ 70 de persoane care vor asigura mentenanța întregului sistem și funcționarea agregatelor care nu pot fi oprite.

Autoritățile județene au precizat că persoanele angajate, dacă fac parte dintre cei disponibilizați, vor primi atât salariul lunar de la firma care asigură mentenanța, cât și plata compensatorie și jumătate din venitul de completare stabilit potrivit legii. Complexul Energetic Hunedoara urmează să fie divizat, iar Termocentrala Mintia se va desprinde din noua structură.

Unitatea ar putea fi preluată de unul dintre investitorii străini care și-au manifestat interesul sau de Consiliul Județean Hunedoara. Până la 15 august, toți disponibilizații vor primi plăți compensatorii în valoare de câte 10.000 de euro și un venit lunar de completare, pe lângă ajutorul de șomaj, acordat timp de cel puțin doi ani./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iulie