„Săptămâna Haferland”, un prilej prilej de rememorare nu doar a contribuției și civilizației pe care sașii au avut-o la istoria României, ci și a destinului lor

Reafirm sprijinul deplin al actualului Executiv pentru promovarea politicilor memoriei și pentru ca evenimentele care recunosc și promovează contribuția minorităților noastre etnice sau religioase la devenirea noastră ca națiune să fie cât mai bine susținute și mai vizibile

Am participat astăzi la unul dintre cele mai importante evenimente organizate în țara noastră menite să păstreze vie memoria, tradițiile, istoria și continuitatea sașilor transilvăneni – „Săptămâna Haferland”.

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, m-am alăturat cu deschidere și susținere acestei inițiative care împlinește aproape un deceniu. Începând cu 2012, an de an, acest festival a devenit un reper internațional care a adus și aduce mii de oameni aproape unii de alții punând în valoare patrimoniul, cultura, educația, credința, meșteșugurile, gastronomia, adică inestimabila moștenire pe care au creat-o și lăsat-o aici sașii.

Haferland ne amintește tuturor rolul și destinul sașilor care au reușit, în câteva sute de ani, să civilizeze o bună parte din Transilvania medievală, construind comunități, orașe, școli, biserici.

Haferland nu este doar despre trecut, este despre prezent și viitor. Am transmis astăzi aprecierea față de tot ceea ce face fundația familiei Michael și Veronica Schmidt, fiind un exemplu de implicare, generozitate, deschidere față de comunitate și o pildă despre dragoste și valori. Energia și dedicația cu care ei și partenerii lor duc mai departe moștenirea sașilor transilvăneni este un mesaj de loialitate și patriotism onest față de România și față de memoria sașilor. Iar Înaltul patronaj al Președintelui României oferit confirmă valoarea și trăinicia acestui festival. Prin ceea ce face, Haferland este o mărturie contemporană despre unitatea și identitatea noastră, dar și o lecție despre cum România este mai demnă, mai europeană și mai puternică cu cât vom adăuga mai multă valoare și susținere alterității și minorităților noastre etnice sau religioase.

Săptămâna Haferland” este un prilej să rememorăm nu doar contribuția și civilizația pe care sașii au avut-o la istoria României, ci și destinul lor. Cu sute de mii aici, cu familiile și visele lor împlinite lângă noi, România ar fi progresat altfel în ultimele decenii. Dar consecințele dictaturilor și tragediile secolului XX nu au ocolit minoritatea germană. De aceea, păstrarea vie a tradițiilor și moștenirii unei minorități de aproape 900 de ani pe aceste meleaguri trebuie să fie astăzi un proiect îmbrățișat constant de stat și instituții.

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului, reafirm sprijinul deplin al actualului Executiv pentru promovarea politicilor memoriei și pentru ca astfel de evenimentecare recunosc și promovează contribuția minorităților noastre etnice sau religioase la devenirea noastră ca națiune – să fie cât mai bine susținute și mai vizibile. Încurajez, totodată, autoritățile locale să fie alături de asemenea inițiative private, sprijinindu-le și oferindu-le întregul lor suport.

În două rânduri, în ultimul deceniu, românii au decis să așeze în fruntea statului un reprezentant al Comunității sașilor, reafirmând drumul nostru ireversibil către Europa, către diversitate şi schimbare in bine. Dar acest lucru mai arată că, după aproape nouă secole de când au pășit in Transilvania, saşii continuă să contribuie în chip pozitiv la propășirea noastră.

Deputat Alexandru MURARU

Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei

Consilier onorific al Primului-Ministr