Noi condiții de călătorie în Ucraina, în contextul pandemiei de COVID-19

Autorităţile ucrainene au revizuit condiţiile de intrare în Ucraina, în contextul răspândirii tulpinii Delta a noului coronavirus, astfel că, începând de joi, 5 august, cetăţenii ucraineni care se întorc acasă, indiferent de ţara din care vin, nu trebuie să se autoizoleze doar în cazul în care nu deţin un document care confirmă că sunt vaccinaţi complet anti-COVID-19 cu vaccinuri recunoscute de OMS sau un certificat privind vaccinarea cu prima doză.

Străinii cu permis de ședere în Ucraina pot intra în ţară şi nu sunt plasaţi în carantină dacă prezintă un document care confirmă că sunt imunizaţi complet împotriva infecţiei cu noul coronavirus. Dacă nu deţin astfel de documente, cetățenii Ucrainei și ceţăţenii străini care au permis de ședere în această ţară trebuie să-şi instaleze pe telefon aplicația „Diya” și să declare pe proprie răspundere că vor intra în autoizolare după 72 de ore, dacă nu obţin un rezultat negativ al unui test PCR sau test rapid antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat în cel mult 72 de ore de la trecerea frontierei.

În cazul în care nu are posibilitatea să-şi instaleze sau să utilizeze aplicaţia de monitorizare „Diya”, cetățeanul va fi pus sub observație. Este important de menţionat că aplicația de mobil „Diya” nu verifică sau restricționează deplasările utilizatorului în primele 72 de ore de la trecerea frontierei. Aceasta va monitoriza autoizolarea din a treia zi sau în cazul unui rezultat pozitiv al testului PCR sau antigen.

Pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, care au sosit din Rusia sau din India și care au fost pe teritoriul acestor state mai mult de 7 zile în ultimele două săptămâni, se vor aplica reguli mai stricte pentru a rămâne în carantină. Acestea se vor autoizola timp de 14 zile fără dreptul la încetarea anticipată a perioadei de carantină.

Autorităţile ucrainene mai menţionează că, în cazul cetăţenilor străini, la intrarea în Ucraina este obligatorie prezentarea unei asigurări de sănătate care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și a unui rezultat negativ al testului PCR sau antigen sau a unui document care să confirme efectuarea schemei complete de vaccinare împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2./sdan/schelaru

www.eurointegration.com.ua – 5 august