SUA a comemorat 20 de ani de la cele mai sângeroase atentate din 11 septembrie 2001

SUA au marcat ieri 20 de ani de la cele mai sângeroase atentate teroriste din istorie. 2.977 de persoane au fost ucise la 11 septembrie 2001, atunci când 19 terorişti Al Qaeda au capturat 4 avioane civile, pe care le-au folosit ca proiectile. Două au lovit Wall Trade Center din New York, al treilea clădirea Pentagonului, iar cel de-al patrulea, despre care se crede că se îndrepta către Casa Albă sau sediul Congresului, s-a prăbuşit după ce pasagerii s-au revoltat împotriva teroriştilor. În replică la aceste atacuri, SUA au declanşat aşa-numitul război global împotriva terorismului, prima campanie amplă fiind cea din Afganistan care s-a încheiat la sfârşitul lunii trecute. Trimisul nostru special Pavel Ionescu are detalii despre ceremoniile de ieri.
Reporter: Cu drapelele coborâte în bernă, America şi-a comemorat ieri în ceremonii sobre cei trei mii de morţi din cel mai grav atac petrecut pe teritoriul său acum 20 de ani. Prezenţa cea mai numeroasă a fost la Memorialul Nine Eleven de pe locul fostului Wall Trade Center, unde, la fel ca în fiecare an, familiile au citit numele tuturor victimelor atentatelor. Cel care a deschis ceremonia, tatăl uneia din stewardesele zborului 11 care a lovit turnul nordic, a punctat exact momentul pe care îl traversează astăzi SUA:
-: Aceşti 20 de ani s-au simţit deopotrivă ca o perioadă lungă şi ca una scurtă. Când citind numele celor pe care i-am pierdut, amintirile îmi fug către acea zi teribilă, când parcă un spirit diabolic a coborât asupra lumii noastre, dar a fost totodată şi momentul când mulţi oameni s-au comportat deasupra şi în afara obişnuitului.
Reporter: Căutarea solidarităţii umane după atentate, absentă acum într-o Americă tot mai dezbinată, a fost şi tema mesajului transmis de preşedintele perioadei post-Nine Eleven. Aflat la Memorialul din Pennsilvanya, unde pasagerii au reuşit să devieze ultimul avion deturnat, George Walker Bush a deplâns dezbinarea din societatea americană:
George W. Bush: Înn săptămânile şi lunile de după atentate am condus cu mândrie un popor minunat, unit şi rezilient. Dacă privim acum la unitatea Americii, acele zile ne apar îndepărtate. Forţe maligne îşi fac loc în viaţa noastră şi transformă fiecare neînţelegere într-o ceartă şi fiecare ceartă într-o ciocnire între culturi. Într-atât de mult a devenit politica un apel deschis la furie, teamă şi resentimente, că ne face să ne îngrijorăm pentru naţiune şi viitorul nostru împreună.
Reporter: Retras acum, dar respectat pentru cum şi-a scos ţara din atentate, republicanul George W. Bush a fost aplaudat călduros ieri de familiile victimelor şi invitaţii la ceremonie. În plină pandemie şi tot mai retrasă din cel mai îndelungat război, America îşi foloseşte comemorarea a 20 de ani de la Nine Eleven pentru a-şi regăsi tăria şi soliditatea.#HUN/lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 septembrie)