Fără surprize la alegerile legislative din Federaţia Rusă

Realizator: Partidul aflat la putere în Federaţia Rusă se află pe prima poziţie la alegerile legislative încheiate în această seară, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne. Detalii în relatarea corespondentului RRA la Moscova Alexandr Beleavschi.
Reporter: Alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei s-au încheiat fără surprize. Conform exit-poll-urilor realizate de institutul INSOMAR, în alegerile pe liste de partide ce desemnează jumătate din cei 450 de deputaţi, din 14 formaţiuni participante, pragul electoral de 5% îl depăseşc doar actualele patru partide parlamentare. Lider detaşat este partidul pro-prezidenţial Rusia Unită cu peste 45%, urmată de Partidul Comunist cu 21%, Partidul LDPR al naţionalistului Vladimir Jirinovski, cu 8,7%, şi partidul de stânga Rusia Justă pentru Adevăr cu 7,9%. Imediat sub limită, cu 4,7%, se află Partidul Omenii Noi, aflat la prima sa participare. Totodată, conform primelor rezultate oficiale parţiale, după numărarea a 10% din voturi conduce Rusia Unită cu aproape 39%, urmată de Partidul Comunist cu 25%, LDPR cu 9,6%, Partidul Oamenii Noi cu 7,8% şi Rusia Justă pentru Adevăr cu 6,8%. Componenţa finală a Dumei de Stat va depinde de rezultatul votului în circumscripţiile uninominale, unde sunt aleşi ceilalţi 225 de deputaţi şi unde partidul puterii poate conta pe un rezultat ridicat.
Realizator: Ministerul român de Externe nu recunoaşte legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse organizate în Crimeea. Totodată, instituţia reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Rusia. De asemenea, MAE notează cu regret că Moscova a deschis secţii de votare în regiunea transnistreană, în pofida poziţiei contrare a autorităţilor constituţionale de la Chişinău, fapt ce contravine suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova./lazard/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 septembrie)