ADVERTORIAL – Contribuția cercetării românești recunoscută la Colocviul Internațional (Linguistisches Kolloqium – Linguistics Colloquium)

Ajuns la ediția a 56-a, Colocviul Internațional Linguistisches Kolloqium (Linguistics Colloquium) a fost fondat în anii 60 de cercetători germani, având loc pentru prima dată la Hamburg în 1966 pentru a permite speciliștilor în domeniu să discute despre ultimele direcții de dezvoltare, la vremea respectivă, în special despre curentul generativist inițiat de americanul Noam Chomsky.

La început manifestarea a fost organizată în Europa de Vest, la universități prestigioase din Germania, Danemarca, Țările de Jos, Italia, Grecia, Belgia, Elveția și Franța, iar după anii 90 și la universități din Europa de Est. Pentru prima dată colocviul a fost găzduit în România, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în septembrie 2011, aici având loc cea de-a 46-a ediție, care a reunit universitari și cercetători de la 33 de universități diferite din America și Europa. Colocviul a avut loc la Facultatea de Jurnalistică, tema fiind Quo vadis, Communication? Communication, Language, Media.

Anul acesta colocviul a fost organizat între 8 și 11 septembrie de Universitatea din Rzeszow, Polonia, pentru a doua oară în format online, și a reunit peste 100 de specialiști din 24 de țări. Una dintre temele discutate pe larg a fost orizontul de cercetare al lingvisticii media, domeniu aflat la granița dintre publicistică, lingvistică și științele comunicării.

La finalul colocviului, prof. Wilfried Kürschner și prof. Heinrich Weber, specialiști recunoscuți în domeniu și universitarii cu cea mai lungă participare și contribuție la perpetuarea acestei manifestări, au predat oficial ștafeta colocviului mai tinerilor colegi, prof. univ. dr. Reinhard Rapp din Germania și doamnei prof. univ. dr. Ioana-Narcisa Crețu din Sibiu ca dovadă a încrederii și a recunoașterii aportului adus de-a lungul anilor la acest colocviu internațional. Dl. Reinhard Rapp este profesor universitar la Universitatea din Magdeburg, participă la colocviu din 1991, a organizat cea de-a 34-a ediție, precum și ediția online de anul trecut, iar doamna Ioana-Narcisa Crețu este cadru didactic titular la Facultatea de Științe Socio-Umane, participă la colocviu din anul 2000 și a organizat cea de-a 46-a ediție de la Sibiu, fiind coorganizatorul ediției de anul trecut. Ambii sunt membrii ai Comitetului Internațional al colocviului. Rolul celor doi universitari este de a asigura perpetuarea manifestării prin colaborarea și sprijinul oferit organizatorilor internaționali, atât în derularea colocviului, cât și în publicarea volumului conferinței. Cea mai lungă tradiție în acest sens o reprezintă publicarea la editura științifică Peter Lang în seria special concepută Linguistik International. Sediul principal al Editurii Peter Lang este la Berlin, dar are filiale la Berna, Bruxelles, New York, Oxford, Varșovia și Viena.

Următoarele ediții ale colocviului, care au fost aprobate de adunarea generală din acest an a colocviului, vor avea loc în 2022 la Universitatea din Tampere, Finlanda, respectiv în 2023 la Universitatea din Vilnius, Lituania, după care revine noilor reprezentanți sarcina de a asigura continuitatea manifestării științifice.