Caricaturistul suedez Lars Vilks, care a realizat desenele satirice cu Profetul Mohamed, a murit într-un accident rutier

Caricaturistul suedez Lars Vilks, care a realizat desenele satirice cu Profetul Mohamed, ce au cauzat consternare în lumea musulmană, a murit la vârsta de 75 de ani, în urma unui accident rutier. De asemenea, doi ofiţeri care îi asigurau protecţia şi se aflau în aceeaşi maşină cu el şi-au pierdut viaţa, după ce autoturismul s-a ciocnit de un camion, în sudul Suediei.

Circumstanţele accidentului sunt investigate. Vilks, care era necunoscut în afara Suediei, înainte de realizarea caricaturilor controversate cu Profetul Mohamed, se afla sub protecţia poliţiei, încă din 2007.

Desenele în care l-a înfăţişat pe profet cu corpul unui câine au atras mai multe comploturi împotriva sa, iar al-Qaeda a anunţat o recompensă pentru uciderea lui. În 2010, doi bărbaţi au încercat să îi incendieze locuinţa din sudul Suediei.

În ziua atacului de la sediul revistei Charlie Hebdo, din 2015, Lars Vilks şi-a mărturisit întristarea, în ziarul regional Helsingborgs Dagblad: „Nu putem renunţa la libertatea de expresie. Din nefericire, atacul de la Paris este elocvent pentru timpurile în care trăim.”/mbrotacel/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL, www.euronews.com – 4 octombrie