Măsuri luate de ANOFM

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic, precum și acordarea unor zile libere plătite părinților dacă copiii au revenit la școala online. Sunt măsuri care ar urma să ajute angajații și mediul economic afectat din nou de pandemie.

Reporter: Cristian Niță – Indemnizaţia de care beneficiază angajații este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Suma nu poate depăși însă 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Măsura se va aplica până la sfârșitul anului.

Totodată, părinții vor beneficia de plata unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare pentru fiecare zi liberă acordată în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică; măsura se aplică până la sfârșitul anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele.

Beneficiază părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 octombrie