Concursul Eurovision va avea loc la Torino, în luna mai 2022. Capitala regiunii Piemonte, printre cele 17 orașe candidate, a fost aleasă pentru a găzdui cel mai mare eveniment muzical din lume, care revine în Italia după 31 de ani grație victoriei trupei Maneskin.
Este o „mare provocare pentru țara noastră”, a declarat administratorul delegat al RAI, Carlo Fuortes, în timp ce supraveghetorul executiv al Eurovision, Martin Österdahl, îl definește „orașul perfect”. Cuvinte care răscumpără dezamăgirile torinezilor pentru ratarea evenimentelor importante din anii trecuți, precum organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă și Salonul Auto. „Am câștigat! Luni de muncă, apeluri nesfârșite, sute de documente, mormane de reglementări, inspecții, verificări, dar, în cele din urmă, am reușit și de data aceasta: am adus la Torino cel mai urmărit eveniment muzical din lume!”, exultă pe Facebook primarul Chiara Appendino.
„Suntem foarte moționați și bucuroși pentru această ultimă provocare câștigată”, adaugă edilul, care amulțumește „tuturor persoanelor, organizațiilor și instituțiilor care au lucrat la candidatură și care au contribuit la obținerea acestui rezultat fantastic”. Învinsă, printre alte orașe, Milano, Bologna, Rimini și Pesaro, pe 14 mai 2022, Torino va aduce marea finală a celei de-a 66-a ediții a evenimentului – câștigată anul acesta la Rotterdam de formația italiană Maneskin cu piesa „Zitti e Buoni”, care inițial a triumfat la Festivalul de la Sanremo – la Pala Alpitour. Arena interioară dintre cele mai mari din Italia, proiectată de arhitectul japonez Arata Isozaki pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2006, este aceeași care în noiembrie găzduiește prima dintre cele cinci ediții ale finalei ATP, unul dintre cele mai prestigioase și urmărite turnee de tenis din lume.
Eurovision devine, astfel, o altă vitrină internațională pentru prima capitală a Italiei. După Napoli, în 1965, și Roma, în 1991, va fi a treia oară când Italia va găzdui evenimentul muzical, 190 de milioane de spectatori anul acesta la televiziuni și online. De la „Non ho l’età” de Gigliola Cinquetti, prima care a câștigat concursul în 1964, până la Maneskin, trecând pe la „Insieme: 1992” de Toto Cotugno, piesa care a triumfat în 1990, Eurovision a făcut istoria recentă a muzicii. La Torino sunt așteptați mii de fani din toată Europa, atât pentru finală, cât și pentru semifinalele din 10 și 12 mai. „De astăzi începe o călătorie emoționantă”, concluzionează Fuortes, administrator delegat RAI, care organizează evenimentul împreună cu Uniunea Europeană a Radiodifuziunii.
https://www.ansa.it/

Traducerea: Oana Avram/oavram