Facturile la curentul electric cresc și din cauza furnizorilor (președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea)

Facturile la curentul electric cresc și din cauza furnizorilor, pentru că aceștia nu ar face planuri pe termen lung și ar achiziționa energie electrică în ultimul moment la prețuri mari. Afirmația a fost făcută chiar de reprezentantul unuia dintre producători, Hidroelectrica, în Comisia parlamentară specială de anchetă. Reporterul RRA, Alina Stănuță, relatează.

Reporter: Creșterea accelerată a prețurilor la energie din ultima perioadă se regăsește în întreaga Europă, nu doar în România, spunea președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea. El a identificat mai multe cauze.

Bogdan Badea: Lipsa combustibililor necesari producţiei de energie electrică, pe fondul unei creșteri a consumului post-pandemie și a unei oferte limitate de gaz rusesc către piața europeană. Un alt element a fost creșterea prețului de la certificatele de carbon, care de la 35 de euro pe certificat, la începutul anului 2021, a ajuns în zilele noastre la 65 de euro pe certificatul de carbon, ceea ce în mod evident a generat şi o creștere a prețului la energia electrică.

Reporter: În faţa Comisiei parlamentare pentru anchetă, acesta mai declara că furnizorii de energie ai clienților casnici nu încheie contracte pe termen lung cu producătorii la prețuri mici şi preferă să cumpere de pe platformele bursiere pe termen scurt, cu prețuri mari.

Bogdan Badea: Constatăm că marii furnizori de energie, care au milioane de clienți în spate, nu cumpără acea energie și ajung până în ultima clipă, se duc în piețele speculative cumpărând energia la niște prețuri extrem de mari, în condițiile în care, pe un comportament prudențial, se putea achiziționa această energie din timp, astfel încât să nu se transfere toate aceste vârfuri în factura finală a clienţilor.

Realizator: Săptămâna viitoare sunt aşteptaţi în Comisia parlamentară de anchetă privind preţurile din energie reprezentanții Curții de Conturi./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 octombrie