Şoferii pot solicita preţul corect la asigurări auto, printr-o facilitate oferită de Biroul Asiguratorilor Auto din România

Şoferii care primesc cel puţin trei oferte pentru poliţe RCA cu preţuri mai mari faţă de tarifele de referinţă pe care le-a stabilit Autoritatea pentru Supraveghere Financiară pot solicita asigurări auto la preţul corect printr-o facilitate pe care o oferă Biroul Asiguratorilor Auto din România. Legea este valabilă încă din 2017, însă doar acum, în contextul creşterii preţurilor la asigurările auto, au început să vină aceste solicitări.
Reporter: De la sfârşitul lunii septembrie şi până acum, biroul asiguratorilor auto din România a înregistrat peste 1000 de cereri din partea şoferilor nemulţumiţi că au primit oferte de poliţe RCA cu preţuri mai mari faţă de tarifele de referinţă. Ei au accesat facilitatea numită ”Client RCA cu risc ridicat” şi după analiza dosarului au fost repartizaţi către o companie de asigurări care a stabilit preţul corect, respectând tarifele de referinţă de la ASF. L-am întrebat pe Sorin Greceanu, director general BAAR, cum funcţionează acest mecanism.
Sorin Greceanu: Dacă primeşti minim trei oferte de asigurare care sunt toate peste tariful de referinţă, cel care este publicat şi pe site-ul nostru şi pe site-ul ASF-ului, înmulţit cu 1,36, atunci se încadrează în acest risc ridicat şi el poate să apeleze la BAAR. Tariful cu care se compară acest tarif de referinţă pe acest segmentul de risc trebuie să fie curăţat de alte acoperiri, cum ar fi decontarea directă. Deci trebuie să fie tariful pur pentru acoperirea RCA. Atunci mă încadrez în acest asigurat cu risc ridicat şi pot solicita BAAR-ului să verifice acest lucru şi să fiu alocat unui asigurator, să mă preia în asigurare la tariful de referinţă ori (înmulţit cu – n.n.) 1,36.
Reporter: Preţurile poliţelor RCA au crescut în ultima perioadă şi cu 50% şi chiar mai mult la ofertele pentru transportatorii rutieri. (Realizator: Cristian Bâcâin – Reporter: Alexandru Lancuzov)./dpop/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 octombrie)