Comunicat de presă: ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul « Orașul durabil 2021 »

Miercuri, 20 octombrie 2021, Ambasadorul Franței, doamna Laurence Auer, a înmânat premiile reprezentanților orașelor Buzău și Ghelința (premiul I), Sibiu și Isaccea (premiul II) pentru angajamentele lor în demersurile de dezvoltare durabilă, în cadrul concursului „Orașul durabil”, organizat de Ambasada Franței în România.

Municipiul Buzău a obținut premiul I la categoria „județe și orașe mari”. Proiectul său se referă la implementarea unor măsuri de economie circulară într-o școală municipală (Școala Gimnazială nr. 11): reducerea consumului de energie prin panouri solare și pompe de căldură; reutilizarea apei de ploaie; dezvoltarea de spații de permacultură; reciclarea deșeurilor. Municipiul Sibiu a câștigat premiul al doilea pentru un proiect de reabilitare a clădirilor istorice.

Municipiul Ghelința a fost premiat la categoria „orașe și municipii de dimensiuni medii”. Proiectul său „Bioenergy Village”, dezvoltat între 2016 și 2019, a inclus construirea unui sistem de încălzire bazat pe deșeuri vegetale (biomasă). Orașul Isaccea a obținut premiul al doilea pentru planul de punere în valoare a cetății Noviodunum.

Un juriu independent format din cadre universitare și profesioniști români s-a reunit pentru a selecta cele mai bune proiecte dintre cele 19 proiecte înscrise. Proiectele pot fi depuse în cadrul a patru teme: Mobilitate urbană; apă și canalizare; gestionarea deșeurilor, eficiență energetică și economie circulară; renovare urbană și reabilitarea patrimoniului.

Acest concurs se înscrie într-un proces de schimb de soluții durabile între partenerii francezi și români. Astfel, autoritățile locale câștigătoare din România vor beneficia de o vizită de studiu în Franța, în săptămâna 15 noiembrie, care le va permite un schimb de experiență cu partenerii francezi din Paris și Tours, orașul partener al acestei ediții.

Concursul Orașul durabil, organizat de Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), Business France și asociațiile reprezentative ale autorităților locale din România, cu sprijinul Carrefour și Renault, are ca scop promovarea inițiativelor autorităților locale din România care se înscriu într-un proces de dezvoltare durabilă și de tranziție ecologică. Acesta se adresează celor patru niveluri ale autorităților locale din România (județ, municipiu, municipalitate, comună). Șaisprezece autorități locale și-au depus candidatura pentru ediția din 2021 a acestei competiții: Curtici; Ghelința; Ion Creangă; Isaccea; Sânnicolau Mare; Seini și Tâmboești în categoria „orașe și municipii mijlocii”, Arad; București (sector 6); Buzău; Cluj-Napoca; Galați; Iași; Sibiu; Suceava și județul Vâlcea în categoria „județe și orașe mari”.