Proteste împotriva certificatelor verzi COVID în mai multe oraşe ale Bulgariei

Asociaţiile restaurantelor şi reprezentanţii industriei turismului din Bulgaria au organizat, joi, un protest naţional sub deviza: „Toţi împreună! Pentru sănătate, muncă, viitor, securitate!”.
Acţiunea de protest s-a desfăşurat împotriva măsurilor anti-COVID, întreprinse de guvernul interimar de la Sofia, care, potrivit reprezentanţilor businessului sunt inadecvate, iar sistemul de implementare a certificatelor verzi este discriminatoriu şi, pe lângă faptul că nu rezolvă problemele crizei din sănătate, adânceşte criza economică.
La Sofia, demonstranţii au blocat Podul Vulturului (Orlov Most), apoi s-au îndreptat într-un marş de protest spre B-dul Ţar Osvoboditel, Consiliul de Miniştri şi Ministerul Sănătăţii.
Vicepreşedintele Asociaţiei Bulgare de Hoteluri şi Restaurante, Atanas Dimitrov, a declarat că proteste similare au avut loc în 28 de oraşe din ţară. Dimitrov a precizat că, după introducerea certificatului verde COVID, scăderea cifrei de afaceri este de 70-80%, iar restaurantele sunt goale.
„Respectăm măsura certificatului verde şi ştim că acesta este drumul spre normalitate şi securitate. Nemulţumirea este legată de modul în care au fost introduse restricţiile, de azi pe mâine, fără o perioadă de adaptare. Nu a fost acceptată propunerea de aplicare a certificatului verde în toate locurile publice din interior, inclusiv agenţiile guvernamentale”, a subliniat Dimitrov.
Protestatarii au cerut să fie recunoscute testele de anticorpi, după modelul Austriei. Presiunea legată de aceste măsuri este însoţită de tensiunile legate de preţurile în creştere la energie electrică.
Proteste similare s-au desfăşurat, joi, în oraşele Varna, Kiustendil, Plovdiv, Stara Zagora, Burgas, Iambol, Pernik, Veliko Tărnovo, Şumen, Montana, Plevna, Sliven, Blagoevgrad, Gabrovo, Haskovo./ddaniela/schelaru

www.bnr.bg – 29 octombrie