CAPITAL.GR: AKTOR – finalizare cu succes a unui proiect rutier în România

Un mare proiect rutier executat în România de AKTOR, companie a Grupului grecesc Ellaktor, este gata de predare, după mulți ani de întârziere.

Este vorba de autostrada Sebeş-Turda Lot 2 care se preconizează a fi predată în decembrie anul acesta.

Proiectul are un buget total de 122 de milioane de euro și a fost contractat de AKTOR printr-un joint venture cu compania românească EUROCONSTRUCT TRADING’98 SRL.

Proiectul a fost semnat în 2014 și avea ca dată de predare 2016. Însă problemele partenerului său local și o serie de alte impedimente au dus la întârzierea finalizării acestuia.

Weekendul trecut, au fost aşternute ultimele 950 de tone de mixturi asfaltice aferente trunchiului principal al autostrăzii, cu excepția a 900 de metri unde, din cauza unei recente alunecări de teren, au apărut probleme serioase, care par să se stabilizeze, potrivit unor reprezentanţi ai grupului de construcții.

Astfel, în luna noiembrie, se preconizează finalizarea marcajelor, montarea parapetelor, iluminatul și montarea unui gard de protecție.

Referindu-se la progresul proiectului, directorul Aktor în România, Kyriakos Antonis, a declarat pentru Capital.gr: „Suntem încântați să fim foarte aproape de punerea în circulaţie a acestui tronson de 24 km al autostrăzii Sebeș – Turda lot 2. Compania Aktor a suferit pierderi financiare semnificative, din cauza unor factori independenți de noi, cum ar fi faptul că partenerul nostru a intrat în faliment. Cu toate acestea, în ultimul an, cu un efort uriaș al președintelui Christos Panagiotopoulos, și cu contribuţia practică a Aktor, acest tronson a fost finalizat cu o finanțare de peste 50 de milioane de euro din fondurile proprii ale companiei. Pe lângă această finanțare importantă, în România am reușit să avem o mobilizare semnificativă a angajaților proprii în număr de peste 150 numai în acest proiect, și cu sprijinul unor sub-contractanți români foarte serioși, am reuşit să fim pregătiți să dăm în circulaţie cei 25 km de autostradă în decembrie. Scopul nostru, ținând cont de factorul meteo, este ca circulaţia (pe tronson) să înceapă pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, încercând astfel, prin efortul nostru financiar și mobilizarea noastră semnificativă, să facem un cadou românilor, iar traficul din această zonă să nu mai fie o problemă”.

CAPITAL. GR (Grecia), 3 noiembrie 2021

Traducerea: Carolina Ciulu