Proprietarii maşinilor cu o vechime de peste 15 ani ar trebui să fie stimulați financiar de statul român (Tánczos Barna)

România s-a angajat în Planul Național de Redresare și reziliență să reducă numărul mașinilor cu o vechime de peste 15 ani, iar ministrul interimar al mediului, Tánczos Barna, consideră că proprietarii acestor vehicule ar trebui să fie stimulați financiar de statul român. Pe de altă parte, ministerul Barna crede că este nevoie și de majorarea impozitelor locale pentru cei care au o mașină veche și nu doresc să renunțe la ea.

Tánczos Barna: Statul să vină să susţină predarea acestor maşini mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani. În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul mașinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe doar coerciţia, să existe și un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula o maşină mai veche de 15 ani şi vor folosi sumele respective dacă doresc să cumpere mașini mai puțin poluante, noi.

Realizator: În prezent, există în țara noastră programele Rabla prin care statul subvenționează cumpărarea de autovehicule noi de către persoanele și instituțiile care scot din trafic mașini mai vechi de 8 ani.

După anularea taxei de primă înmatriculare, în urmă cu 4 ani, românii au cumpărat foarte multe autoturisme la mâna a doua din străinătate. De exemplu, doar anul trecut au fost înmatriculate în România aproape 390.000 de mașini rulate./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie