Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile militare din Rusia și China

Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cercetările în domeniul tehnicii militare și evoluțiile tehnologice din Rusia și China în domeniul armelor care utilizează inteligența artificială (IA), se precizează în proiectul de rezoluție a Parlamentului European (PE), care este prezentat în raportul preliminar al Comisiei speciale pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA). RUSSIA TODAY a comentat documentul respectiv.
”Parlamentul European este îngrijorat de cercetările din domeniul tehnicii militare și dezvoltarea tehnologică asociată cu sistemele de arme ofensive controlate de oameni, care sunt dezvoltate în țări precum Rusia și China, fără a se ține cont de riscul care îl prezintă pentru umanitate”, se specifică în textul documentului comisiei. În general, documentul este dedicat dezvoltării tehnologiilor în lumea modernă. Practic, vorbim despre progresul și perspectivele în domeniul inteligenței artificiale, precum și despre problemele și riscurile care decurg din aceste pericole. De exemplu, raportul menționează că tehnologiile IA pot fi folosite, printre altele, în războaiele informaționale, în difuzarea dezinformării, în efectuarea de atacuri cibernetice și în controlul cetățenilor. Documentul spune că astăzi există ”concurență intensă în domeniul tehnologiilor IA” la nivel mondial. Acesta implică nu doar doi lideri, care, potrivit autorilor raportului, sunt Statele Unite și China, ci și Canada, India, Israel, Japonia, Rusia, Coreea de Sud și Regatul Unit. În concluzie, textul subliniază faptul că UE rămâne în urma favoriților curselor ”practic la absolut toate categoriile” în domeniul IA și ”continuă să piardă teren”, în pofida măsurilor luate. În acest sens, proiectul de rezoluție enumeră o serie de măsuri, care ar putea contribui la redresarea situației. Deci, vorbim despre necesitatea inovațiilor în domeniul legislației, eliminarea principalelor bariere pentru dezvoltatori, creșterea investițiilor în dezvoltarea tehnologiilor cheie și multe alte măsuri.
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că utilizarea IA în armată devine o prioritate. El a menționat că astfel de tehnologii sunt capabile să ofere o dezvoltare calitativă, sporind în același timp caracteristicile de luptă ale armelor. ”Asemenea tehnologii ar trebui folosite mult mai activ în sistemele de comandă și control ale trupelor și armelor, în mijloacele de comunicații și transmisii de date, precum și în sistemele de rachete de înaltă precizie”, a adăugat Putin, în cadrul unei întâlniri consacrată problemelor de apărare. După cum a informat mass-media, China acordă, de asemenea, o mare atenție dezvoltării inteligenței artificiale în sfera militară. În același timp, atât Moscova, cât și Beijingul subliniază în mod constant faptul că activitățile lor nu reprezintă o amenințare pentru niciunul dintre statele lumii./vdraguta/lbadiu

(www.russian.rt.com – 20 noiembrie)