Este în scădere numărul zilnic al persoanelor care se vaccinează

România a atins pragul de 55 de mii de decese provocate de coronavirus de la confirmarea primului caz, acum mai bine de un an și 10 luni. Ieri au fost raportate peste 150 de decese și a scăzut ușor și presiunea asupra secțiilor de terapie intensivă, unde se află 1.500 de pacienți.

Este însă în scădere și numărul zilnic al persoanelor care se vaccinează; ieri au primit prima doză sau serul în doză unică aproape 17.000 de români, aproape 25.000 au finalizat schema completă, iar peste 23.000 au fost imunizați cu a treia. Un studiu recent realizat de compania farmaceutică Pfizer și o clinică medicală din România confirmă eficiența dozei a treia care contribuie atât la creșterea nivelului de anticorpi, cât și la ameliorarea formelor severe ale bolii. Reporterul nostru, Adriana Turea, a aflat mai multe despre rezultatele studiului.

Reporter: Cercetătorii precizează că eficienţa celei de[dere a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferențe majore între acestea. Mai mult decât atât, inclusiv procentul persoanelor din categoria 51-70 de ani, care prezentau într-o proporție mai mică de 71% anticorpi cu titlul protector la șase luni de la rapel, a crescut semnificativ după administrarea boosterului, până la aproape 100%.

Reprezentanții companiei medicale susțin că dacă ritmul vaccinării va încetini cel mai probabil vom înregistra un val 5 din luna februarie. Cercetătorii mai menționează că țările care vor introduce măsuri ferme de limitare a mișcării persoanelor nevaccinate vor ieși mai devreme din criza socială și economică și vor reintra în normalitate./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 noiembrie