Premierul francez, Jean Castex, a fost confirmat pozitiv cu coronavirus

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de coronavirus, iar autoritățile au anunțat noi restricții și insistă mult pe vaccinarea populației și administrarea celei de-a treia doze pentru anumite categorii de vârstă. Italia a scurtat la cinci luni intervalul de administrare așa numitei doze de supra-rapel, iar în Israel a început astăzi vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani.

Şi în Franța, autoritățile sanitare vor să generalizeze vaccinarea cu doza a treia, însă astăzi membrii Guvernului fac teste de depistare a noului coronavirus, după ce aseară premierul Jean Castex a fost confirmat pozitiv. De la Paris transmite corespondenta noastră Daniela Coman.

Reporter: Şeful Guvernului francez a fost plasat în izolare pentru următoarele 10 zile și își va desfășura activitatea doar online. El ar fi luat virusul de la fiica sa de 11 ani, a avut simptome ușoare, iar medicul tău spune că are o formă moderată a bolii.

Jean Castex s-a vaccinat în primăvară cu două doze de AstraZeneca și urma să își facă în câteva zile cea de-a treia injecție. Mai devreme s-a anunțat că 4 miniștri francezi cu teste prelevate aseară au rezultate negative, între ei și Roxana Mărăcineanu, titulara de la Sport.

Azi, membri ai Cabinetului, considerați caz contact, așteaptă rezultatele la probele recoltate azi dimineață, ca și alte persoane din anturajul premierului. Problema ar fi că Jean Castex a fost prezent în ultimele zile la mai multe evenimente cu participare numeroasă, desfășurate în spații închise, unde nu au fost respectate gesturile barieră.

Atât el, cât și mulți alții nu au purtat mască și-au strâns mâinile și nu au respectat distanța de siguranță. Se află în carantină și premierul belgian, Alexander De Croo, alături de patru membri ai Cabinetului său, după vizita de ieri dimineață la Bruxelles a unei delegații guvernamentale franceze, conduse de premierul Jean Castex./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 noiembrie