Prim-ministrul Poloniei a amenințat cu noi sancțiuni, în cazul escaladării situației de la granița cu Belarus

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a precizat care vor fi acele sancțiuni pe care Polonia le va aplica, dacă situaţia de la granița cu Belarus va escalada. Polonia este pregătită să introducă noi sancțiuni în cazul unei escaladări a situației de la granița cu Belarus, a declarat prim-ministrul polon, Mateusz Morawiecki, în cadrul unui briefing susţinut la Paris.

Declaraţiile lui Morawiecki au fost difuzate în direct de televiziunea publică polonă. „Dorim să ajungem la o reducere a tensiunilor, dar, dacă partea belarusă va duce la o escaladare a situaţiei, atunci suntem gata să urcăm deasupra acestor trepte de escaladare”, a spus premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. „Drept exemplu sunt sancțiunile economice, închiderea graniţei, a punctelor de trecere de la frontieră, suspendarea traficului feroviar și a circualţiei mărfurilor. Vom folosi acești pași de escaladare dacă atacurile se vor intensifica”, a adăugat şeful Executivului de la Varşovia.

Câteva mii de migranți au ajuns la granița dintre Belarus și Polonia, în ultimele săptămâni, sperând să treacă în țările UE. Autoritățile polone au consolidat securitatea şi paza frontierei, au adus armata și au dejucat tentativele imigranților ilegali de a intra în țară, dând vina pe Minsk pentru criza migrației. Toate aceste acuzații sunt respinse de Belarus, susținând că Polonia expulzează migranții de pe teritoriul său și agravează artificial situația cu privire la refugiați. Presa a informat, în mod repetat, că practica Varșoviei de a deporta solicitanții de azil contravenea normelor de drept internațional./vdraguta/schelaru

www.ria.ru – 24 noiembrie