Agenda executivului

Medicamentele pentru pensionarii cu venituri mici vor fi compensate cu 90%, potrivit unui proiect aflat pe agenda ședinței de guvern de astăzi.

Executivul urmează să introducă și noi obligații pentru magazinele online legate de garanția produselor. Prevederea este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență care trebuie să fie adoptat cât mai curând pentru a introduce în legislația națională reglementările europene în domeniu. Andrei Șerban, cu detalii despre agenda executivului.

Reporter: Guvernul trebuie ca, până pe 30 decembrie anul acesta, să introducă în legislația românească o serie de directive europene care fac din comerțul online o activitate mai sigură atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Actul normativ nu se aplică contractelor privind furnizarea de conținut digital sau de servicii digitale.

O altă ordonanța de urgență instituie o schemă de ajutor de stat care va fi acordată Consiliilor Județene în grija cărora se află aeroporturile care au un trafic de sub 200.000 de pasageri pe an. Acești bani vor fi folosiți pentru a ajuta aceste aeroporturi să treacă peste dificultățile financiare provocate de pandemia cu COVID-19. Suma maximă alocată acestei scheme de ajutor de stat este de peste 41.490 de milioane.

Pe ordinea de zi se mai află o hotărâre care stabilește ca pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 1.429 de lei pe lună, inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de o compensare cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, iar un alt proiect de hotărâre prelungește până la 31 decembrie 2023 o schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor destinate producției și distribuției de energie termică în sistemul centralizat din surse regenerabile mai puțin exploatate, așa cum este biomasa, biogazul și energia geotermală./csimion/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 decembrie