În România începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani

Astăzi începe şi în România vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani, însă interesul este foarte scăzut, la fel ca şi la restul populaţiei eligibile. Doar 3.300 de programări au fost făcute până acum pe platforma online. În ziua vaccinării, copilul primeşte scutire pentru cursuri, iar unul dintre părinţi, cel care îl însoţeşte pe minor la centrul de vaccinare, beneficiază, la cerere, de zi liberă din partea angajatorului. Între timp, continuă să crească numărul copiilor infectaţi cu coronavirus, peste 9% dintre pacienţii cu COVID interanţi fiind minori. Managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, din Iaşi, Alina Belu, spune că mai mult de jumătate dintre copiii internaţi acolo au sub 3 ani.
Alina Belu: Noi primim din toată Moldova, suntem spital cu cea mai înaltă competenţă în tratarea pacientului pediatric. Şi în cazul COVID se menţine aceeaşi situaţie, avem pacienţi din Neamţ, Suceava, Bacău, toată regiunea Modovei, sunt pacienţi critici care vin. Incidenţa a crescut odată cu transmiterea comunitară. Dacă a crescut incidenţa la adulţi, creşte şi incidenţa în cazul copiiilor. Ceea ce este diferit în acest val este incidenţa mai mare a sugarului şi a pacientului sub 3 ani.
Realizator: Ieri, în ţara noastră s-au raportat cele mai multe cazuri noi de COVID, de până acum, aproap 19.700. De asemenea, au fost anunţate 44 de decese. În schimb, doar puţin peste 3.000 de persoane au făcut prima doză de vaccin, în 24 de ore./eendrefy/denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 ianuarie)