Carantinarea pentru contacții direcți va fi de cinci zile

Realizator: Cristina Grecu – România renunță la împărțirea statelor pe liste în funcție de incidența cazurilor de COVID-19, iar persoanele care intră în țara noastră vor sta cinci zile în carantină, indiferent de unde sosesc, dacă nu prezintă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test PCR negativ făcut în ultimele 24 de ore. Decizia a fost luată astăzi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care a mai stabilit și carantină de cinci zile pentru persoanele care intră în contact cu un bolnav de COVID-19 chiar dacă sunt vaccinate.
Secretarul de stat Raed Arafat: Măsura de carantină pentru contacții direcți devine pentru cinci zile, iar exceptate sunt persoanele care au trecut prin boală și care au maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare și atunci ei nu se mai carantinează la contactul direct. În rest persoanele care intră în contact direct conform definiției de caz vor fi carantinate cinci zile, chiar dacă persoanele respective sunt vaccinate.
Realizator: Certificatul verde COVID este deocamdată valabil pe teritoriul României și pentru cei care au depășit nouă luni de la doza a doua de vaccin, chiar dacă de mâine în Uniunea Europeană este obligatoriu și boosterul. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat astăzi că și țara noastră va trebui să se adapteze în curând regulilor din uniune, iar persoanele care au făcut doza a doua de vaccin în urmă cu mai mult de nouă luni vor fi nevoite să o facă și pe a treia. Până atunci actualele certificate pot fi folosite în continuare pentru intrarea în magazine, restaurante sau teatre.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 ianuarie)