În România continuă să crească numărul infectărilor zilnice cu SARS-CoV-2

Realizator: Ciprian Sasu – Peste 900 de oameni infectați cu coronavirus au fost internați în spitalele din țara noastră într-o singură zi, potrivit datelor anunțate ieri de autorități. În prezent, sunt spitalizați în total aproape 10.000 de bolnavi cu COVID, dintre care circa 900 sunt la terapie intensivă. Ieri, au fost raportate peste 20.000 de noi infectări, iar ministrul sănătății se așteaptă ca astăzi să se ajungă la 40.000 de cazuri noi. Adriana Turea ne oferă mai multe informații.

Reporter: Ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, consideră că nu se va depăși cu mult pragul de 40.000 de persoane diagnosticate zilnic cu infecție cu virusul SARS-CoV-2.

Alexandru Rafila: Eu cred că nu vom depăși cu mult 40.000 de cazuri, să sperăm că eu o să am dreptate, și nu vor fi mai multe cazuri. Dacă vom rămâne undeva în zona 40.000 de cazuri, atunci putem să ne gândim și la o încetinire a creșterii.

Reporter: El susține că oprirea creșterii numărului de cazuri ar putea să aibă loc în intervalul 10-15 februarie, iar managerul Spitalului Universitar de Urgență Bucureşti, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, a precizat că, la nivelul unității medicale, sunt prelucrate până la 300 de teste PCR zilnic.

Cătălin Cîrstoiu: Numărul de persoane pe care putem să îl diagnosticăm e foarte mare, cu atât mai mult cât mai avem două posibilități: testarea de antigen de tip PCR rapidă, cu un rezultat într-o oră, pe care o facem în cazuri elective, pentru pacienții internați prin urgență, ca să știm încotro o luăm cu ei, precum și testarea rapidă de antigen, care se practică la scară largă.

Reporter: Medicul a mai adăugat că la evaluarea de vineri a personalului medical a fost o rată de pozitivare de sub 2%.#HUN/csimion/schelaru