Psiholog Emma Toader recomandă terapie prin film

Filmele, ca și poveștile, sunt metafore, care ajung la inconștientul nostru și ne pot ajuta în procesul de vindecare a traumelor, a rănilor interioare, a declarat, marți, pentru RADOR, psihologul Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții „Porția de fericire”.

„Noi toți trăim niște povești, colective și individuale. În relație cu ceilalți, ne descoperim pe noi înșine. Unii știm cum să ne exprimăm sentimentele. Alții nici nu știm ce simțim. Avem, de multe ori, furie și resentimente față de părinți. Nu știm să relaţionam cu celălalt, până nu învățăm să relaţionam cu noi înșine. Vrem ca altul, mereu celălalt, să se schimbe, dar nu știm cum să ne schimbăm noi” – a spus psihologul.

Ea a arătat că metafora și poveștile sunt instrumente, pe care psihologul le folosește cu măestrie în cabinet, în arta vindecării.

„Ați  văzut că fiecare dintre noi este fascinat de un film anume, rezonează cu mesajul sau cu eroul din filmul respectiv. Pentru că filmul de pe ecran rezonează cu filmul vieții noastre și, cel mai adesea, ne invită la instrospecție și la conștientizări și, apoi la revelații. Revelațiile sunt cheia în procesul de vindecare a unei răni interioare” – a adăugat specialistul în programare neurolingvistică.

Ea a precizat că filmele au două roluri foarte importante: ne pot muta de pe realitatea cotidiană și ne pot da o stare de bine, care devine o resursă, un mod de încărcare a bateriilor oamenilor, pe de o parte, iar pe de altă parte, ne pot ajuta să vedem foarte clar ce roluri știm să jucăm noi foarte bine în viața de zi cu zi și ce roluri am vrea, dar nu îndrăznim și nu știm cum să facem.

„Să fim atenți ce filme și seriale alegem, pentru că au vibrații diferite, la fel ca muzica. Unele ne pot ajuta, pot deveni o resursă, în timp ce altele ne pot descărca. Nu recomand filmele de groază sau, așa cum am văzut pe Facebook, seriale sau filme care prezintă  ravagiile unui virus sau apocalipsa. Știrile de la tv sunt suficiente. Să nu subestimăm puterea sugestiei negative” – a mai spus psihologul.

Ea a arătat că există o mare legătură între personalitatea unui om și genul de filme, care îi plac. „Dacă viața ta ar fi un film, cum a fost ea până acum și în ce gen de film ai vrea să joci de acum încolo? De aventură, romantic, de groază, comedie, de dragoste sau cu suspans?! Puneți-vă intenția: vreau să trăiesc un alt gen de film. Și spuneți ce gen ați vrea să experimentați Intenția este una dintre marile puteri ale omului în acest Univers cuantic” – a adăugat Emma Toader.

Székely Ervin

RADOR – 1 februarie