Comisia Europeană a propus clasificarea energiei nucleare şi a gazelor ca surse verzi de tranziție energetică, eligibile pentru investiții

Comisia Europeană a propus astăzi clasificarea energiei nucleare şi a gazelor ca surse verzi de tranziție energetică, eligibile pentru investiții.

Actul executivului comunitar urmează să fie trimis spre aprobare statelor membre și Parlamentului European. Există însă țări ca: Austria, Danemarca Suedia, Olanda sau Luxemburg care contestă documentul.

Reporter: Carmen Gavrilă – Completarea clasificării surselor de energie echivalează cu potențiale investiții de miliarde de euro în energie nucleară și gaze, dar și cu asigurarea de surse de energie până când Europa va putea să se încălzească sau să își țină în mișcare economia numai din surse cu totul verzi.

Comisarul pentru servicii financiare, Mairead McGuinness a explicat că taxonomia – clasificarea surselor – este un instrument financiar, iar în ce privește temerile legate de cât de verzi sunt gazele și energia nucleară sau nu, a explicat că propunerea comisiei are la bază știința.

Mairead McGuinness: Dacă vă uitați la detaliile din document, veţi vedea că există condiții puternice privind administrarea reziduurilor nucleare, privind rezerve financiare pentru administrarea tuturor tipurilor de reziduuri.

Acest act obligă actorii din industria nucleară să îndeplinească aceste condiții europene, dacă vor să se califice pentru investiții, iar legat de siguranța nucleară vreau să atrag atenția că astăzi cărbunele omoară oameni și produce probleme grave de sănătate. Am acordat energiei nucleare și din gaze un rol de tranziție și cu condiții clare.

Reporter: Şi România are interesul ca gazele să fie eligibile pentru investiții, pentru că numai astfel e posibilă extinderea rețelei de alimentare cu gaze./csimion/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie