EURACTIV: România se angajează în continuare să cumpere avioane F-35, dar după 2030

După ce a cumpărat avioane militare la mâna a doua din Portugalia și Norvegia, România își va moderniza în continuare forțele aeriene, însă noua generație de avioane va intra în serviciu abia după 2030.

Avioanele devenite recent operaționale, în principal F-16, îi vor permite României să-și îndeplinească mai eficient misiunile, a declarat președintele Klaus Iohannis după o vizită la o bază aeriană din Câmpia Turzii, în centrul României.

„Modernizarea Forțelor Aeriene nu se va opri aici; plănuim să cumpărăm și avioane din noua generație, F-35”, a declarat el.

România are o escadrilă constituită după cumpărarea a 17 avioane F-16 la mâna a doua din Portugalia, anunțând că va mai forma două escadrile din cele 32 de aparate cumpărate din Norvegia. F-16 ar trebui să înlocuiască modelul depășit MIG-21 Lancer deținut de România, estimându-se că avioanele uzate ar mai putea funcționa între șapte și 10 ani, astfel că o modernizare semnificativă va surveni abia după 2030.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România va continua să aloce cel puțin 2% din PIB armatei, care-și va continua procesul de modernizare a capacităților militare. /…/

https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/romania-still-committed-to-get-f-35s-but-after-2030/

Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

Traducere: Andrei Suba

EURACTIV (Belgia) – 3 februarie