Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că o eventuală plafonare a prețurilor la alimente va duce la sărăcie

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că o eventuală plafonare a prețurilor la alimente va duce la sărăcie. În opinia sa, niciun producător nu va dori să mai investească într-o industrie în care prețurile sunt plafonate, iar țara noastră nu merge în această direcție.

Florin Cîțu: A mai fost discuția asta cu plafonarea și în 2020, în plină criză. Astă vară, toată lumea plângea de mila producătorilor români care își aruncau produsele pentru că aveau prețuri foarte mici. Acum venim și spunem, nu, nu, prețurile sunt foarte mari. Prețul – cel mai bine – este determinat de cerere şi ofertă. Orice ingerință în piață vine cu costuri foarte mari. Piața produselor alimentare eu cred că funcționează foarte bine și trebuie să ne gândim că plafonarea înseamnă imediat penurie. Nimeni, niciun producător nu va mai dori să investească într-o industrie în care preţurile sunt plafonate.

Realizator: Președintele PSD, Marcel Ciolacu spunea că într-adevăr se discută despre o plafonare a prețurilor la alimentele de bază, pe o perioadă limitată, după modelul aplicat în cazul prețurilor la energie. El preciza însă că este o variantă de lucru, iar decizia finală va fi luată de Guvern, după discuțiile cu producătorii și comercianții.

Marcel Ciolacu: Când vorbim de plafonare, automat înseamnă că există și o compensare. De aceea când am vorbit de plafonarea la prețurile de bază, la alimente, asta nu înseamnă că obligăm producătorii să vândă la un anumit preț sau sub prețul de producție. Asta înseamnă că statul român, ca și în aceste două luni, cum am făcut plafonarea la prețul energiei, intervine și subvenționează o parte din acest preț.

Realizator: Subiectul va fi discutat zilele următoare și în ședința coaliției de guvernare./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 februarie