Preşedintele Emmanuel Macron susţine că este nevoie de timp pentru a avea rezultate reale în privința relaţiei Occidentului cu Rusia

Realizator: Presedintele francez, Emmanuel Macron, s-a arătat încrezător că se poate ajunge la o reglementare pașnică a crizei de la granițele Ucrainei, după mini-turneul său diplomatic la Moscova și Kiev. Rusia a mobilizat peste 100.000 de militari și tehnică de luptă la granițele Ucrainei, ceea ce a generat temeri că ar putea să invadeze din nou această țară. Moscova a emis şi o serie de revendicări la adresa NATO, cerând printre altele blocarea accesului Ucrainei în alianță, dar și o restrângere a activităților în statele membre ex-comuniste. Cererile au fost respinse de Occident, dar eforturile de găsire a unei soluții diplomatice continuă. În acest context au avut loc și vizitele lui Emmanuel Macron în cele două capitale, însă situația este deocamdată departe de a fi reglementată.
Corespondenţă de la Paris – Reporter: Daniela Coman – Accentuând importanța discuțiilor pe care le-a avut cu președinții rus şi ucrainean, Emmanuel Macron a recunoscut că este nevoie de timp pentru a avea rezultate reale. Deceniile de dezacorduri dintre Rusia și Occident nu pot fi depășite într-o clipă. Este nevoie de clarificări de ambele părți, iar dialogul sincer pare singura cale către o soluție acceptabilă pentru toată lumea.
Emmanuel Macron: Demersul pe care l-am făcut prin aceste vizite la Moscova și Kiev vizează în principal restaurarea ordinii, a securității și stabilității pe continentul nostru, puse la grea încercare de această presiune militară în creștere. În acest context, calmul și ponderarea tuturor părților implicate în vorbe și fapte sunt mai indispensabile ca niciodată.
Reporter: La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că așteaptă cu nerăbdare reluarea negocierilor cu Rusia în așa-numitul format Normandia, mediat de Franța și Germania, care să readucă pacea în Ucraina. Liderul de la Kiev a insistat ca președintele Putin se respecte Acordurile de la Minsk a căror principală prevedere este menținerea suveranității Ucrainei, prin încetarea confruntărilor și demilitarizarea teritoriilor din estul țării, controlate de separatiștii pro-ruși, susținuți de Moscova. De la Kiev, președintele Franței a plecat direct la Berlin pentru consultări cu cancelarul german, Olaf Scholz, şi cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. Într-o conferință de presă comună, cei trei au afirmat că sunt puternic uniți pentru a menține pacea în Europa. #HUN/ilixandru/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 februarie)