Un vaccin împotriva unor forme specifice de cancer ar putea să nu mai fie un vis, ci să devină realitate, în urma unui proiect inițiat de Maria Rescigno, profesor de Patologie generală și pro-rector și cercetător la Universitatea Humanitas din Milano.
Printre cei mai talentați experți în domeniu, împreună cu 50 de cercetători și savanți,  Maria Rescigno încearcă să dezvolte primul vaccin terapeutic care să îmbunătățească imunoterapia împotriva melanomului și sarcomului metastazici. La studiu participă și Universitatea din Bologna, Universitatea din Piemontul de Est, Universitatea Milano Bicocca și Institutul Pascale din Napoli. Cercetarea este finanțată de AIRC (Fundația pentru Cercetarea Cancerului). „Imunoterapia a schimbat prognosticul unor tipuri de tumori, precum melanomul, până nu demult considerate incurabile, totuși există încă un procent de pacienți, aproximativ 40%, care nu răspund la aceste tratamente care folosesc așa-zișii inhibitori ai punctelor de control imunitare”, a spus Rescigno într-un interviu acordat cotidianului „Il Messaggero”. Practic, profesorul Rescigno explică că acestea sunt medicamente care îndepărtează „frâna” sistemului imunitar și îl direcționează împotriva tumorii: în multe cazuri, din păcate, nu există un răspuns imunitar și este nevoie de un tratament.
Tratamentul, în acest caz, este un vaccin care este în curs de dezvoltare și, prin urmare, nu este încă disponibil. De neconceput până acum câțiva ani, pentru vaccin «folosim o caracteristică a celulei tumorale care, de fapt, este o celulă stresată, pentru că este forțată să aibă mutații în continuu. Această afecțiune o face să exprime antigeni, pe care i-am selectat prin multe experimente. În cercetarea noastră am ales opt. Sunt ca niște steaguri care indică sistemului nostru imunitar ce dușmani să atace”, explică Maria Rescigno. Ca și în cazul tuturor vaccinurilor anti-virus de pe piață, acesta stimulează și răspunsul imun împotriva unei tumori specifice pentru care „este special conceput. În acest fel, terapia ar putea acționa cu mai mare eficacitate”, subliniază Maria Rescigno.
Întrebarea este spontană: dar de ce să nu țintim către un vaccin pentru a preveni cancerul, mai degrabă decât să-l vindece? Din punct de vedere științific, în acest moment, „drumul care duce la protecție împotriva unui virus precum HPV, Papilomul uman, este mai ușor de parcurs, după cum am văzut în ultimii ani împotriva virusului pandemic”. Din păcate, cercetătorul explică faptul că cancerul se manifestă în atât de multe variabile, încât ar fi mult mai complex să reușim să găsim calea corectă de prevenire a bolii.
În cei doi ani de pandemie, însă, cercetarea a avut de-a face însă cu un oaspete nedorit, Covid-19: de aceea s-a desfășurat în paralel cu lupta împotriva Sars-CoV-2. Obiectivele stabilite de grupul de cercetare rămân și cele de a studia toate variantele și modul în care acestea acționau în funcție de pacienți, „pentru a analiza răspunsul imunologic. Am identificat și trei parametri care ne permit să prevedem evoluția bolii și, mai ales, sunt determinanți pentru spitalizare sau nu”, explică Rescigno.
În cele din urmă, jurnaliștii de la „Il Messaggero” l-au întrebat pe expert care este (și dacă există) diferența în munca bărbaților și a femeilor în cercetare. „Cercetarea are o singură limbă, în toată lumea. Este dincolo de diferența de gen și latitudine. Întotdeauna am încercat să iau drept exemplu doar oameni de știință care au avut intuiții admirabile, care au publicat lucrări nerepetitive”, concluzionează Maria Rescigno.
https://www.ilgiornale.it/news/salute/presto-avremo-vaccino-contro-tumore-2009375.html
IL GIORNALE (Italia), 10 februarie 2022
Traducerea: Oana Avram